Inrikes #53/2018

Ludvikapolisen kan inte garantera säkerheten

Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, vid demonstration i Ludvika på första maj 2018. Nu har de polistillstånd att bedriva offentligt valarbete på tre orter i kommunen fram till valet. Foto: Ulf Palm/TT

Polisen kan inte garantera säkerheten för de som riskerar att utsättas för våld i samband med Nordiska Motståndsrörelsens dagliga aktiviteter i Ludvika fram till valet. Det säger lokalpolischefen efter att den militanta nazistorganisationen fått polistillstånd att bedriva valkampanj på offentlig plats i staden.

Som Arbetaren rapporterat under veckan har den våldsbejakande nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, beviljats polistillstånd att bedriva valkampanj på tre orter i Ludvika kommun varje dag över valet och fram till slutet av september.

Organisationen, som storsatsar i Dalakommunen, är våldsam, och flera av deras framträdande medlemmar är straffade för en lång rad brott. Både enskilda och partier känner nu stor oro för att bedriva politisk verksamhet i Ludvika kommun fram till valet, då de riskerar att utsättas för våld och trakasserier från nazisterna.

Säpo har flera gånger sagt att NMR använder sig av våld och hot för att påverka beslutsfattare och tysta meningsmotståndare. Trots detta har alltså polisen beviljat dem tillstånd att vara på plats i centrala Ludvika, Grängesberg och Fredriksberg varje dag fram till den 30 september mellan 11 och 18. Polisen i Dalarna hänvisar till gällande regelverk.

– Oro och olustkänslor är inga begrepp som existerar när vi hanterar dessa tillstånd och ingenting som vi kan ta hänsyn till, säger Mats Lagerblad som är lokalpolischef i Borlänge och Ludvika.

Oro och olustkänslor är inga begrepp som existerar när vi hanterar dessa tillstånd och ingenting som vi kan ta hänsyn till.

Mats Lagerblad, lokalpolischef i Borlänge och Ludvika

Arbetaren rapporterade tidigare i veckan om hur organisationen Dalarna Mot Rasism invänder mot att nazisterna tillåts ta över stora delar av gatorna i kommunen, och hur lokalpolitiker oroar sig över säkerheten vid årets valstugor.

NMR har gång på gång hotat och misshandlat meningsmotståndare. Privatpersoner som ifrågasatt deras budskap under flygbladsutdelningar har slagits blodiga och ofta uppstår tumult när organisationen genomför sina aktiviteter. Trots det menar polisen i Dalarna att de bedömer NMR:s ansökan om att bedriva valverksamhet som vilket annat politiskt partis som helst.

Men Almedalsveckan finns i färskt minne. Polisen fått utstå hård kritik för att de inte ingrep när folk misshandlades och trakasserades på gatorna i Visby. I stället avvisades många gånger folk som protesterade mot nazisternas närvaro.

– Det ryms inte med i bedömningen, säger Mats Lagerblad.

Om det nu blir våldsamt, hur kan ni garantera säkerheten för de som riskerar att råka illa ut?

– Polisen kan aldrig lämna några garantier, men vi gör så gott vi kan. Om det är en allmän sammankomst som inte skulle visa sig fungera så finns det plats i ordningslagen där man kan hantera det.

Hur mycket resurser kommer ni lägga på NMR, just med tanke på att de är en våldsam organisation?

– Det är klart att vi kommer att ha en högre bemanning som rör så kallade valrörelserelaterade händelser. Då är Ludvika just nu prioriterat, men exakt hur mycket resurser det gäller kan jag inte gå in på.

Vad vet ni i dag om hur NMR kommer att jobba för att bedriva valverksamhet?

– Vi har givetvis kontakt med alla aktörer som beviljats tillstånd, men någon detaljerad information om just NMR:s arbete har vi inte.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga