Utrikes #45/2018

Oklart läge för FN:s resolution om Gaza

Palestinier tar skydd efter att israeliska trupper skjutit tårgas, i sambande med protester i Gaza den 8 juni i år. Foto: Adel Hana/TT

I veckan väntas FN:s generalförsamling hålla ett extrainsatt möte för att rösta om en resolution gällande skydd för palestinier i det ockuperade Gaza. Enligt uppgifter innehåller skrivelsen fördömanden av Israels eskalerande våld de senaste månaderna.

Våldet vid gränsen mellan det ockuperade Gaza och Israel fortsätter. I helgen dödades minst fyra palestinier och minst 600 skadades under de fortsatta protesterna.

Israeliska soldater utposterade vid stängslen avfyrade återigen tårgas och skarpa skott mot den folkmassan på omkring 10 000 personer som samlats på den palestinska sidan för att protestera.

Sedan i slutet av mars har minst 129 demonstranter dödats av den israeliska armén och tusentals beräknas ha skadats.

Nu väntas FN:s generalförsamling samlas för att rösta om en resolution för att skydda palestinierna och samtidigt fördöma Israels agerande. USA har dock redan som väntat fördömt skrivelsen som de kallar ”grovt ensidig”.

Enligt källor till flera internationella nyhetsbyråer är det Arabförbundet som legat på för att samla generalförsamlingen i veckan.

– Det är olyckligt att vissa länder, i stället för att fördöma Hamas-terroristerna, försöker uppfylla politiska syften i hemländerna genom att attackera Israel i FN, sade Israels FN-ambassadör Danny Danon i ett uttalande.

Om resolutionen röstas igenom är det ändå inte bindande för FN:s medlemsländer. Sådana kan bara fattas av säkerhetsrådet. Det innebär att en resolution i praktiken inte betyder mer än en markering från omvärlden.

För bara några veckor sedan sade Frankrikes FN-ambassadör Francois Delattre att omvärldens tystnad inför det som pågår i Gaza är oacceptabel och förklarade samtidigt att de upprepade misslyckandena att nå ett uttalande om den allt mer akuta situationen skadar FN.

När i veckan den förmodande omröstningen i generalförsamlingen kommer att hållas är fortfarande oklart.

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga