Inrikes #45/2018

Hot och våld vardag för kriminalvårdsanställda

Åtta av tio som svarade på Sekos enkät uppger att de att de tvingas jobba ensamma med de intagna. Matta med Kriminalvårdens logotyp. Foto: Johan Nilsson/TT

Hot, våld och ensamarbete. Det är vardagen för anställda inom Kriminalvården, enligt den medlemsundersökning som Seko gjort bland 1 729 medlemmar. Facket beskriver läget som allvarligt, medan Kriminalvårdens representant säger att något riskfyllt ensamarbete inte förekommer.

Sekos ordförande Valle Karlsson beskriver läget inom svensk kriminalvård som kaosartat. När Sifo på uppdrag av facket nyligen genomförde en undersökning bland de anställda inom Kriminalvården blir bilden tydlig.

Nästan sex av tio som svarade berättade att de någon gång de senaste åren utsatts för hot eller våld från de intagna.

Jag är förvånad över att ingenting hänt.
Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko

Hela åtta av tio uppgav dessutom att personal på den egna arbetsplatsen tvingas jobba ensamma med de intagna, trots kritiken sedan det uppmärksammade och brutala mordet på kriminalvårdaren Karen Gebreab i oktober 2011.

– Det här är väldigt anmärkningsvärda siffror och jag är förvånad över att ingenting hänt. Arbetsmiljön inom Kriminalvården är under all kritik, säger Jonas Pettersson som är kommunikationschef på Seko till Arbetaren.

Enligt facket krävs det mer resurser för att komma åt problemen. Idag råder för hög beläggning på många häkten och anstalter vilket gör det svårt att flytta på intagna. Seko kräver därför att situationen förändras och vill bland annat se ett totalstopp för ensamarbete. Men de menar också att fler måste anställas och att lönerna förbättras.

– Alla som vi pratar med menar att de råder resursbrist. Det är dessutom för hög omsättning på personal, säger Jonas Pettersson.

I undersökningen svarar dessutom sju av tio att det förekommer gängkriminalitet och droger bland de intagna på de egna arbetsplatserna.

Hälften menar också att det råder en tystnadskultur bland personalen då många är rädda att framföra kritik mot den dåliga arbetsmiljön i risk att förlora jobbet. Liknande svar har även framkommit i Kriminalvårdens egen internrevision, skriver Sekotidningen.

– Det här är väldigt allvarligt, säger Jonas Pettersson till Arbetaren.

På Kriminalvården är man medveten om undersökningen. Jörgen From Nordin är ställföreträdande säkerhetsdirektör på Kriminalvården och han säger till Arbetaren att siffrorna ligger något över vad de brukar se men han poängterar samtidigt att våldet mot de anställda inte ökar ute på anstalterna. I stället, förklarar han, är de anställda mer noga med att rapportera om de utsätts än tidigare.

– Vi skulle naturligtvis alla önska en verksamhet där man slipper våld och hot men tyvärr ser verkligheten inte ut så. Det som ökar är den mildare nivån av hot, säger Jörgen From Nordin.

Han säger samtidigt att Kriminalvården arbetat aktivt med att få de anställda att rapportera när de utsätts, även om han fortfarande tror att det finns ett visst mörkertal.

– Vi jobbar givetvis med att sänka nivån på hot och våld men det är svårt att undkomma helt.

Riskfyllt ensamarbete förekommer inte, enligt mig åtminstone.
Jörgen From Nordin, ställföreträdande säkerhetsdirektör på Kriminalvården

Facket kräver bland annat stopp för ensamarbete. Hur ser du på det?

– Ensamarbete förekommer, så är det. I vissa arbetsuppgifter behövs det till och med, om man exempelvis ska ha förtroliga samtal eller diskutera en sjukjournal med någon intagen. Men riskfyllt ensamarbete förekommer inte, enligt mig åtminstone.

Jörgen From Nordin säger att det är tråkigt att många av de tillfrågade upplever arbetsmiljön inom Kriminalvården som dålig.

– Vad jag förstår handlar det om att de upplever att de inte får gehör i arbetsmiljöfrågor. Men för mig är det svårt at bemöta då jag inte vet exakt vilka frågor det handlar om. Och det är klart att handlar det om resurser så skulle jag också önska att vi hade mer, men vi har ett samarbetsavtal med facket och jobbar för att öka delaktigheten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga