Inrikes #40/2018

Skyddsombud tillbaka på häktet i Göteborg

Häkteschef säger att omplaceringen inte hade något med arbetarens roll som skyddsombud att göra. Bild från Skogomeanstalten. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ett fackligt skyddsombud förflyttades efter att ha tagit upp brister i säkerheten på häktet i Göteborg. Nu utreder Kriminalvården händelsen och den anställde är tillbaka. Men enligt Seko vill inte arbetsköparen låta Leif Kyldal fortsätta som skyddsombud.

Det var efter ett möte med häkteschefen som skyddsombudet Leif Kyldal omplacerades från häktet Göteborg till Skogomeanstalten.

Händelsen inträffade i april och arbetsköparen hävdade att Leif Kyldal haft ett aggressivt beteende när han tog upp frågan om vakanser som innebar en säkerhetsrisk för de anställda. Leif Kyldal förflyttades då till en annan arbetsplats på andra sidan Göteborg.

– Det är helt befängt. Ingen annan på mötet upplevde att jag skulle ha låtit aggressiv, säger han.

Det är rena brukspatronfasonerna.
Leif Kylberg, skyddsombud

Facket hörde genast av sig till Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping som inledde en utredning av fallet. Där kom de fram till att häkteschefens beslut saknade grund och Leif Kyldal fick då komma tillbaka, om än på en annan avdelning. Men enligt Seko vill arbetsköparen försvåra hans möjligheter att fortsätta som skyddsombud.

– Det är rena brukspatronfasonerna. Den lokala arbetsgivaren agerar som om det vore på 1800-talet. Chefen på häktet i Göteborg är väldigt antifacklig och vill att alla ska vara tysta när det kommer till arbetsmiljön, säger Leif Kylberg.

Till Sekotidningen säger häkteschef Malin Sparrström att omplaceringen av Leif Kylberg inte hade något med hans roll som skyddsombud att göra, utan att det handlar om hans beteende som medarbetare.

Seko kommer nu att ta ärendet vidare upp i Kriminalvårdens organisation.

– De vill hindra mig från att göra mitt jobb som skyddsombud, men vi har sagt åt dem att de ska tänka sig för, innan vi går vidare, säger Leif Kylberg.

Enligt Gunnar Magnusson, ordförande för klubb Seko Vård Göteborg, har flera skyddsombud i regionen tidigare fått kritik från arbetsköparna sedan de tagit upp frågan om vakanser som ett arbetsmiljöproblem.

Leif Kylberg säger till Arbetaren att han och facket har fått stort stöd bland de övriga anställda på anstalten.

Uppdatering klockan 19.55: Kriminalvården låter via sin pressekreterare Karin Casslén meddela att utredningen av ärendet fortfarande pågår, samt att Leif Kylberg arbetat både fackligt och i sin roll som skyddsombud under den tid utredningen pågått. De föredrar också att använda formuleringen “arbetsledd till en annan arbetsplats” i stället för “omplacerad”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga