Utrikes #39/2018

Omfattande antifacklig kampanj avslöjad i USA

Ett nätverk av den amerikanska högerns tankesmedjor har gått samman för att sänka facken för offentliganställda genom så kallade avhopparkampanjer. De hemliga planerna är nu avslöjade, via en läcka till The Guardian. Foto: Jacquelyn Martin/TT

USA:s högeraktivister görs sig beredda för en hemlig attack på facken. Läckta interna dokument från 66 konservativa och högerradikala tankesmedjor visar att de hoppas på att kunna dränera facken för offentliganställda på 20 procent av medlemmarna.

En allians av 66 konservativa och högerradikala amerikanska tankesmedjor, kallad The State Policy Network, SPN, har sagt sig vilja permanent ”avfinansiera” facken för offentliganställda och ”dra ut dess tänder”.

Nu visar läckta dokument till The Guardian, att SPN är redo att skrida till verket. Med en nationell kampanj riktad personligen till fackens sju miljoner medlemmar ska de övertygas att “hoppa av” och sluta betala medlemsavgiften.

”Väl genomförda avhopparkampanjer kan leda till att facken för offentliganställda kan drabbas av en medlemsförlust på mellan 5 till 20 procent, vilket kommer att kosta hundratusentals eller kanske till och med miljoner dollar i medlemsavgifter”, citerar the Guardian ur de hemliga dokumenten.

Tidigare läckt internt material har visat att den djupare målsättningen är att ”permanent beröva vänstern tillgång till miljoner dollar i medlemsavgifter från ovilliga fackmedlemmar vid varje valrörelse”.

Bland de läckta dokumenten finns SPN:s så kallade verktygslåda. Där beskrivs hur aktivister ska kunna få tag i listor över fackmedlemmar med deras personuppgifter, för att kunna påverka dem att lämna facken.

– De vet att det enda sättet för arbetande familjer att få makt är att gå samman i fackföreningar, och de skyr inga medel för att förstöra det, säger Randi Weingarten, ordförande för lärarfacket The American Federation of Teachers rapporterar The Guardian.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984