Utrikes #37/2018

Död och slavarbete inför fotbolls-VM i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin (i mitten) tillsammns med Fifas president Gianni Infantino (t v) och Krasnodarregionens guvernör Venjamin Kondratiev (t h) vid VM-stadion Fisjt i Sotji. Trots att det globala bygg- och träfacket BWI sedan 2016 ingått ett samverkansavtal med Fifa har flera grava missförhållanden på VM-byggarbetsplatserna uppdagats. Foto: Alexei Nikolsky/TT

Minst 21 döda byggnadsarbetare och flera fall av arbete under slaveriliknande förhållanden. Med en knapp månad kvar till herrfotbolls-VM i Ryssland har Human Right Watch släppt en rapport om arbetsförhållandena vid de jättelika arenorna.

Enligt människorättsorganisationen Human Right Watch gör mörkertalet över omkomna och allvarligt skadade att de verkliga siffrorna troligen är betydligt högre än de officiella.

I rapporten som nyligen kom ut framkommer förutom de många dödsfallen bland byggnadsarbetarna även användande av nordkoreanska arbetare i vad som beskrivits som slaveriliknande ställning, samt underhållande av löner och exploatering av migrantarbetare som tvingas arbeta under väldigt svåra villkor.

– Återigen misslyckas värdlandet och Fifa att ta sitt ansvar och säkerställa att byggnadsarbetare får arbeta under drägliga villkor, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Att mörkertalet över omkomna misstänks vara stort bygger bland annat på uppgifter som kommit fram efter OS i Sochi 2104. Flera månader efter det att spelen avslutats visade sig att över 70 arbetare omkommit under jobbet med att färdigställa arenorna.

Nu står vi här igen och kan konstatera att vårt landslag ska spela på arenor som skördat liv.

Johan Lindholm, ordförande, Byggnads

Trots att det globala bygg- och träfacket, BWI, sedan 2016 ingått ett samverkansavtal med Fifa har flera missförhållanden på arbetsplatserna uppdagats.

– Nu står vi här igen och kan konstatera att vårt landslag ska spela på arenor som skördat liv. Vi hyser dock en stor förhoppning att Fifa via tryck från sina medlemsorganisationer kraftfullt ändrar riktning och fullt ut kräver respekt för fackliga och andra mänskliga rättigheter då nya värdländer utses, säger Johan Lindholm.

Det är dock sedan länge klart att efterföljande fotbolls-VM för herrar kommer att spelas i Qatar 2022. Därifrån har det under de senaste åren kommit flera rapporter om slaveriliknande arbetsförhållanden och tusentals döda migrantarbetare som jobbat med att bygga infrastruktur och arenor.

Herrfotbolls-VM i Ryssland startar den 14 juni och spelas under drygt en månad.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga