Sjukhuspersonal tvingas jobba varannan helg

Omfattande besparingskrav tvingar personalen på Östersunds sjukhus att arbeta varannan helg. Nu växer ilskan hos de anställda och många hotar att säga upp sig i protest. I morgon lördag hålls en manifestation mot åtgärderna.

Inrikes
Det blir fackliga protester på lördag mot sparkraven som drabbar personalen vid Östersunds sjukhus.
Foto: Robert Henriksson/ TT

Besparingskraven för Östersunds sjukhus har tagits fram av Region Jämtland Härjedalen och klubbades i slutet av april.

För att spara 100 miljoner kronor, och som en del i att få ner kostnaderna inom regionen, genomfördes därför omfattande schemaförändringar bland personalen på Östersunds sjukhus. Resultatet blir att främst undersköterskor, barnmorskor och sjuksköterskor tvingas arbeta varannan helg.

– Våra medlemmar är arga och förbannade. Här pratar man om att regionen ska vara en attraktiv arbetsgivare. Det här är så långt ifrån att vara attraktiv som det bara går, säger Roger Bergsbo, Vårdförbundets ordförande i avdelning Jämtland, till tidningen Vårdfokus.

Han säger också till tidningen att många medlemmar hört av sig och berättat att de nu vill säga upp sig för att i stället söka sig till bemanningsbranschen.

Vid sidan av schemaändringarna införs även anställningsstopp i hela regionen, och hälsocentralen Torvalla i Östersund stängs under sommaren.

Regiondirektör Hans Svensson säger i ett pressmeddelande att han förstår att många blir upprörda. Han berättar i Östersunds-Posten att de är tvungna att sänka kostnaderna för regionen, och när det väl är gjort ska man återgå till ett nytt schema.

I morgon, lördag, kommer anställda på sjukhuset tillsammans med facken Vårdförbundet och Kommunal att hålla en manifestation på Stortorget i Östersund som en protest mot regionens sparåtgärder.