Inrikes #36/2018

Forskare sågar regeringens satsning på sommarjobb

Sommarjobbande ungdomar i Huddinge. Från vänster Mikail Ulusou, Michelle Friedman, Yassin Ouangar och Abbe Jobe. Foto: Marcus Ericsson/TT

Regeringen satsar ytterligare 100 miljoner på sommarjobb för att ge ungdomar en ingång på arbetsmarknaden. Men enligt forskare har liknande generella satsningar inte fungerat, utan det är bättre med mer riktade insatser.

Förra året satsade regeringen 105 miljoner på kommunala sommarjobb och i år tillförs ytterligare 100 miljoner. Men sådana satsningar, med syftet att öka ungdomars jobbchanser på lång sikt, ”ger inte mycket för pengarna”. Det säger Kenneth Carling, professor i mikrodataanalys, som forskat på området till tidningen Arbetet.

De får inte kontakterna och inte självförtroendet.

Kenneth Carling, forskare

En studie av en liknande lokal satsning i Falun mellan 1997 och 2003 har visat att sommarjobben generellt inte gav planerad effekt. Granskningen av effekterna för det medverkande 1 425 personerna visade att vid 30 års ålder kunde inga generella skillnader i inkomstnivåer uppmätas.

– De kommer inte in i den kommunala svängen eller på arbetsmarknaden över huvud taget. De får inte kontakterna och inte självförtroendet, säger Kenneth Carling.

Däremot konstaterar Kenneth Carling att en grupp utmärkte sig. Flickor med låga grundskolebetyg som erbjöds sommarjobb klarade sig bättre än de som inte fick det. I tidningen drar han därför slutsatsen att liknande sommarjobbssatsninarg bör prioritera den gruppen. För pojkarna gjorde det ingen som helst skillnad.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga