Kvinna kallades ”oduglig transjävel” efter skada

En kvinna skadade ryggen på jobbet och blev sjukskriven. När hon berättade det för chefen ska han ha kallat henne ”oduglig transjävel”. Nu stämmer kvinnan sin före detta arbetsköpare för diskriminering.

Inrikes
30 000 kronor kräver kvinnan i skadestånd av sin före detta arbetsköpare på ett trädgårdsserviceföretag sedan han kallat henne "transjävel".
Foto: Jessica Gow/TT

Kvinnan hade bara hunnit jobba några veckor på ett trädgårdsserviceföretag när hon skadade ryggen, skriver tidningen Arbetet. Hon hade några år tidigare genomfört ett könsbyte och det var något som chefen ska ha tagit fasta på i sin reaktion på händelsen.

I en stämningsansökan mot företaget uppger kvinnan att chefen ska ha blivit aggressiv och kallat henne ”din odugliga transjävel, ta av dig byxorna och försvinn härifrån, byxorna är mina, dem har jag betalat”.

Kvinnan sjukskrevs kort efter händelsen och anställningen avslutades. Hon fick ett nytt jobb, men någon lön för arbetet på trädgårdsföretaget fick hon aldrig. Nu stämmer hon bolaget för diskriminering och kräver både 30 000 kronor i skadestånd och den lön hon aldrig fick.