Inrikes #29/2018

Fall av sextrakasserier på Göteborgsoperan

Efter att åtskilliga fall av sexuella trakasserier rapporterats på Göteborgsoperan lovar vd:n att gå till botten med vartenda ett. Foto: Fredrik Sandberg/TT

16 medarbetare på Göteborgsoperan uppger att de utsatts för sexuella trakasserier det senaste året. Det skriver Göteborgsposten som tagit del av en medarbetarenkät som skickats ut till personalen efter höstens #MeToo-upprop.

Efter att en medarbetarenkät om sexuella trakasserier, diskriminering och kränkande särbehandling gått ut till medarbetare och anställda vid Göteborgsoperan framkommer att 16 personer utsatts för sexuella trakasserier bara det senaste året.

Operans vd Christina Björklund säger till Göteborgs-Posten att 16 fall är 16 för mycket och att hon nu ska utreda arbetsmiljön och vad som egentligen skett.

– Jag vill ha varenda incident och varenda case på mitt bord. Jag vill att de här sexton personerna ska komma till mig eller till operans HR-avdelning och berätta vad som hänt. Det kan röra sig om allt från jargong och anspelningar till fysiska övergrepp. Alla fall som kommer till min kännedom utreds, så jag kan bara önska att de berörda nu kommer till mig, säger hon till GP.

Enkäten har besvarats av 522 medarbetare vid operan. Av enkätresultatet framkommer att de sexuella trakasserierna förekommit i såväl arbetet med repetitioner och föreställningar som vid premiärfester. I sju fall rör det sig om att personer blivit utsatta av en överordnad.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga