Utrikes #28/2018

Indien skärper straffen för människohandel

Människor i Katmandu, Nepal, iakttar den cykelmarsch som buddhistnunnor genomförde genom Nepal och Indien förra året för att uppmärksamma vågen av människohandel i länderna. Många tusentals kvinnor och barn utsätts för trafficking i Indien, liksom i grannländerna Nepal och Bangladesh. Foto: Niranjan Shrestha/TT

Indiens regering har godkänt en ny lag som innebär hårda straff för personer som gör sig skyldiga till människohandel. Lagen föreskriver dessutom att myndigheterna ska ge offer stöd, tryggt boende och juridisk hjälp.

Den nya lagen riktar sig mot personer som bedriver människohandel i syfte att tvinga andra till prostitution, att tigga, ingå giftermål, eller utföra tvångsarbete. Straffet för detta brott ska ligga på minst tio års fängelse, upp till livstid. Lagen kommer att börja gälla så fort den också har godkänts av det indiska parlamentets båda kammare.

Offer som räddats från människohandel ska enligt lagen omedelbart erbjudas skydd och sjukvård samt psykologisk hjälp och utbildning.

Samma nationella polismyndighet som bekämpar terrorbrott ska enligt planerna ansvara för utredningar mot människohandlare. Dessutom ska en särskild fond tillsättas för att ge stöd till personer som fallit offer för människohandel.

– Detta är en seger för de 1,2 miljoner människor som deltog i den 110 mil långa marschen med detta krav, säger Kailash Satyarthi, som mottog Nobels fredspris 2014.

Under förra året organiserade han en månadslång marsch genom landet för att protestera mot slaveri och människohandel.

Detta är en seger för de 1,2 miljoner människor som deltog i den 110 mil långa marschen med detta krav.

Kailash Satyarthi, mottagare av Nobels fredspris 2014

Enligt den Australienbaserade människorättsorganisationen Walk Free Foundation är Indien det land i världen där allra flest människor lever i en modern form av slaveri. Organisationen bedömde att drygt 18 miljoner indier levde under dessa förhållanden 2016.

Många tusentals kvinnor och barn utsätts för trafficking i Indien, liksom i grannländerna Nepal och Bangladesh. En del av offren lockas bort från sina hembyar mot löften om lukrativa arbeten i städerna, medan andra förs bort med våld av människohandlare.

Enligt den officiella statistiken anmäldes 8 100 fall av människohandel i Indien under 2016. Men experter understryker att det verkliga antalet fall sannolikt är mycket högre eftersom många offer inte vågar anmäla brotten.

Walk Free Foundation uppger att det finns 45,8 miljoner människor i världen, däribland miljontals barn, som lever under slavliknande förhållanden. Fenomenet är mycket utbrett i södra Asien, men trots det saknas fortfarande lagar som är specifikt inriktade mot detta brott. Experter menar dock att den nya indiska lagen kan komma att bli en modell för hur omfattande lagar mot människohandel kan utformas.

Den nuvarande indiska lagstiftningen är enligt kritiker full med kryphål som leder till att få förövare blir fällda. Aktivisten Vrinda Thakur menar att den nya lagen är mer heltäckande och därför kan bli mycket mer effektiv.

– Tidigare lagar har behandlat både människohandlare och deras offer som kriminella. Det var bisarrt och ledde till att offer inte vågade anmäla brotten. Men enligt den nya lagen, som skulle vara den första av sitt slag i Indien, kommer offren att erbjudas både hjälp och skydd, säger Vrinda Thakur.

Som en del av en bred satsning mot människohandel har indiska myndigheter bland annat skapat en digital plattform i syfte att kunna spåra barn som har försvunnit. Dessutom har ett samarbete med organisationer som arbetar mot människohandel skapats för att utbilda poliser om denna form av brottslighet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga