Inrikes #22/2018

Strejkar för att få 20 kronor i timmen

Fyra kronor i timmen får funktionsnedsatta som deltar i daglig verksamhet av Malmö kommun. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ersättningen för deltagande i daglig verksamhet i Malmö har inte höjts sedan mitten av 00-talet. På torsdagen gick deltagarna i strejk med krav på en höjning från fyra till 20 kronor i timmen. Kommunen säger nej, men erbjuder nu åtta kronor.

På torsdagen gick de funktionsnedsatta på fyra av Malmö kommuns dagliga verksamheter ut i strejk. De kräver en höjning av ersättningen för deltagande höjs från fyra till 20 kronor i timmen.

Ersättningen, som kommunen inte höjt sedan i mitten av 00-talet, räcker enligt deltagaren, Stefan Truedsson, inte ens till att ta sig dit.

– Jag får ju köpa ett busskort för att kunna ta mig till arbetet och ett busskort i Malmö stad kostar 550 och jag får 380 i månaden. Alltså kostar det mer att ta sig till jobbet, säger han till SR:s klartext.

Det imponerar att de tar till strejk, det är ett av de trevligaste inslagen på svensk arbetsmarknad.
Nils Karlsson, miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö och ordförande för funktionsstödsnämnden

Enligt Nils Karlsson miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö och ordförande för funktionsstödsnämnden är en höjning på gång. Men några 20 kronor är det inte tal om. Den 18 april förväntas i stället förslaget om en höjning till åtta kronor att klubbas.

– Det imponerar att de tar till strejk, det är ett av de trevligaste inslagen på svensk arbetsmarknad. Tyvärr har det inte påverkat processen för alla beslut är fattade sedan innan, säger Nils Karlsson.

Tar ni intryck av strejken?

– Det är klart att vi tar intryck när folk protesterar. Vi har pratat om det i ledningsgruppen. Däremot är det inte aktuellt att höja till 20 kronor.

Utöver habiliteringsersättningen för utfört arbete, får deltagarna i daglig verksamhet även ersättning från Försäkringskassan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp