Utrikes #21/2018

Spanska arbetare på Amazon går ut i strejk

Arbetarna vid Amazons enorma distributionscentral i Spaniens huvudstad Madrid planerar att gå ut i tvådagarsstrejk nästa vecka. Foto: Rich Pedroncelli/TT

I mitten av nästa vecka går drygt 1 000 Amazon-anställda i Spanien ut i strejk. Anledningen är företagets planerade försämringar av anställningsvillkoren.

Näthandelsjätten Amazon har flera gånger kritiserats för sin bristande personalpolitik och dåliga arbetsförhållanden från fackföreningar i hela världen. Som Arbetaren rapporterade i slutet av november förra året strejkade omkring 2 000 Amazonanställda vid företagets lager i norra Italien i samband med den så kallade Black Friday-rean.

Nu är det de anställda vid Amazons väldiga distributionscentral strax utanför den spanska huvudstaden Madrid som planerar en två dagar lång strejk med start på onsdag nästa vecka.

Bakom strejken står landets största fackförbund CCOO som menar att företaget planerar att stoppa lönehöjningarna, sänka övertidsersättningen och minska sjukersättningen med hela 50 procent.

– Företaget säger att de har ett problem med frånvaro men vi säger att det är direkt relaterat till arbetsbelastningen. De säger att människor tar sjukdagar på grund av ersättningen. De pekar också ut lokala läkare som lögnare, säger en talesperson från CCOO i ett uttalande kopplat till strejken, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga