Spanska arbetare på Amazon går ut i strejk

I mitten av nästa vecka går drygt 1 000 Amazon-anställda i Spanien ut i strejk. Anledningen är företagets planerade försämringar av anställningsvillkoren.

Utrikes
Arbetarna vid Amazons enorma distributionscentral i Spaniens huvudstad Madrid planerar att gå ut i tvådagarsstrejk nästa vecka.
Foto: Rich Pedroncelli/TT

Näthandelsjätten Amazon har flera gånger kritiserats för sin bristande personalpolitik och dåliga arbetsförhållanden från fackföreningar i hela världen. Som Arbetaren rapporterade i slutet av november förra året strejkade omkring 2 000 Amazonanställda vid företagets lager i norra Italien i samband med den så kallade Black Friday-rean.

Nu är det de anställda vid Amazons väldiga distributionscentral strax utanför den spanska huvudstaden Madrid som planerar en två dagar lång strejk med start på onsdag nästa vecka.

Bakom strejken står landets största fackförbund CCOO som menar att företaget planerar att stoppa lönehöjningarna, sänka övertidsersättningen och minska sjukersättningen med hela 50 procent.

– Företaget säger att de har ett problem med frånvaro men vi säger att det är direkt relaterat till arbetsbelastningen. De säger att människor tar sjukdagar på grund av ersättningen. De pekar också ut lokala läkare som lögnare, säger en talesperson från CCOO i ett uttalande kopplat till strejken, enligt nyhetsbyrån Reuters.