Utrikes #20/2018

Olovlig lärarstrejk i USA på väg att sprida sig

Den protesterande specialläraren Jennyerin Steele Staats från Jackson County håller upp ett plakat utanför West Virginias delstatskapitolium. Den 22 februari gick lärarna i delstaten ut i strejk, och efter 12 dagars strejkande blev resultatet femprocentiga löneökningar. Foto: Craig Hudson/TT

Lärarna i West Virginia, USA, firar segern efter att den utomrättsliga strejken tvingade fram löneförhöjning. Nu sprider sig upproret. I Oklahoma planerar nu lärarna strejk, och delstatsanställda lovar ansluta – lovligt eller ej.

Lärare i West Virginia, USA, har ingen laglig rätt att strejka. Men det stoppade inte den strejk som nu resulterat i femprocentiga löneökningar för offentliganställda.

Och nu sprider sig upproret över landet. Även i delstaten Oklahoma, där delstatslagarna inte tillåter offentliganställda att strejka, planerar nu lärarna att gå ut i strejk den 2 april, och de verkar få sällskap.

– Frustrationsnivån är hög och strejk är inte längre ett tabubelagt ord. Jag tror vi är bortom samtal nu. Jag tycker inte att något som politikerna kommit med ger oss något hopp om att de verkligen kommer att agera den här gången, säger Molly Jaynes, lärare i Oklahoma City, till den lokala TV-kanalen KTUL.

Jag tror vi är bortom samtal nu. Jag tycker inte att något som politikerna kommit med ger oss något hopp om att de verkligen kommer att agera den här gången.
Molly Jaynes, lärare i Oklahoma City, till den lokala TV-kanalen KTUL

På lördagen röstade även offentliganställdas fackförbund i delstaten, Oklahoma Public Employees Association, för att ansluta sig till lärarnas strejk.

– Vi kommer att behöva göra upp olika planer för de olika arbetsplatserna och det är vad vi kommer att göra under den kommande veckan, säger Tom Dunning, fackets kommunikationsdirektör, till tidningen The Hill.

Men upprorsstämningen är inte begränsad till Oklahoma. På måndagen hade strejkviljan spritt sig till lärare ibland andra delstaterna Arizona, New Jersey och Kentucky.

Lärarlönerna i den amerikanska offentliga sektorn har varit frysta under flera årtionden. Missnöjet med löneläget har länge varit föremål för protester och vädjanden från lärarna, men som lärarna upplever har mötts av tystnad från politikerna.

När så den första löneförhöjningen kom för lärarna i West Virginia och enbart 2 procent erbjöds blev det droppen. Den 22 februari gick lärarna ut i strejk – detta trots att det är förbjudet för offentliganställda att strejka delstaten. Dagen innan strejken varnade West Virginias statsåklagare lärarna.

– Det råder inget tvivel, den förestående arbetsnedläggelsen är olovlig. Delstatslag och prejudikat ger specifika parter verktyg att korrigera sådant olagligt beteende, sade statsåklagaren Patrick Morrissey, rapporterade TV-stationen WSAZ.

Det avskräckte inte lärarna, och efter 12 dagars stängda skolor hade politikerna mött lärarnas krav på femprocentiga löneökningar. Än har inte några åtgärder vidtagits mot de strejkande.

I West Virginia rankades lärarlönerna som 48:e lägsta av 50. Men det framgångsrika exemplet har nu fått lärare i andra delstater, varav Kentucky och Oklahoma innebar plats 49 och 50 i rankingen, att vilja följa efter

Enligt historieprofessorn Joseph McCartin vid Universitetet i Georgtown vore det i så fall inte första gången i USA som en enskilt strejk sätter igång en kedjereaktion.

– Historiskt har strejker i offentlig sektor kommit i vågor. Lärarstrejker har tenderat att föda fler lärarstrejker, säger Joseph McCartin till Bloomberg.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga