Inrikes #19/2018

AD dömer sopåkarna att betala skadestånd

Sopåkarnas strejk i somras är att betrakta som en olovlig stridsåtgärd, enligt AD. Foto: Adam Wrafter/TT

Sopåkarnas fackförbund hävdade i Arbetsdomstolen att om någon gjort sig skyldiga till olovlig stridsåtgärd var det sopföretaget Reno Norden. Men AD går på arbetsköparens linje. De inblandade arbetarna i sopkonflikten döms till att betala skadestånd för att ha strejkat vilt.

Den rättsliga grenen av förra sommarens uppmärksammade sopkonflikt är nu även den över. En enig arbetsdomstol dömer de inblandade arbetarna på sopentreprenören Reno Norden till individuella skadestånd på mellan 3000 och 2500 kronor. Summan är betydligt lägre än arbetsköparen krävde.

”Transportarbetareförbundet beklagar domslutet men konstaterar samtidigt att då domstolen jämkat skadeståndet med upp till 50% så måste man ha tagit fasta på uppgifter som vi har lämnat och även det faktum att arbetsgivaren faktiskt har lämnat motstridiga uppgifter till domstolen”, skriver Joakim Guttman, Central Ombudsman Transport i ett mejl till Arbetaren.

Enligt domstolen var sopåkarnas agerande att betraktas som en olovlig stridsåtgärd. Arbetaren har tidigare skrivit att Transport, genom Annett Olofsson, jurist på LO/TCO Rättsskydd, företrädde en direkt motsatt linje. Enligt facket så var det arbetsköparens agerande som var att likna vid en olovlig lockout.

Men AD:s ståndpunkt är att anledningen till att inget arbete utfördes berodde inte på det faktum att Reno Norden-cheferna låst in nycklarna till soprummen.

– Vad som är sant eller inte är bara en fråga om vad domstolen tycker är bevisat. Domstolen har kommit fram till det här och vi har olika uppfattning men nu har domstolen dömt och det får vi rätta oss efter, säger Annett Olofsson.

Vi ser mycket allvarligt på vilda strejker. När det är olovligt är det allvarligt för att det just är olovligt.
Mattias Dahl, vd för Transportföretagen

Mattias Dahl, vd för Transportföretagen, Reno Nordens arbetsköparorganisation är nöjd och lättad av utfallet.

– Det var glädjande och skönt att AD gick på vår linje. Det är aldrig bra att ett mål i sig hamnar i domstol. Det kändes skönt att det sätt som vi betraktar rättsläget var det rätta, säger han.

Rent praktiskt är dock konflikten mellan sopåkarna och deras arbetsköpare över sedan länge. De strejkande arbetarna är inte längre kvar på företaget. Men för arbetsköparna var det en fråga om princip.

–  Vi ser mycket allvarligt på vilda strejker. När det är olovligt är det allvarligt för att det just är olovligt. Det beteendet kan vi inte acceptera. Det är systemhotande, säger Mattias Dahl.

Men på några punkter klandrades även arbetsköparna. Bland annat konstaterar rätten att Reno Nordens taktik att beordra den sedan länge omtvistade nyckelinventeringen när en stor del av personalen var på semester var tveksam.

Agerandet betraktar AD som en förmildrande omständighet och är en av anledningarna till att skadeståndet sänks. Det tar dock inte Mattias Dahl som en intäkt för att agerandet var fel.

– Nej, absolut inte. Nyckelinventeringen skulle ske. Det är förmildrande, men vi drar inte slutsatsen att det var fel att göra på det sättet, säger han.

Arbetsdomstolen tilldömer även Transport att stå för hälften av arbetsköparnas rättegångskostnader, vilket motsvarar 278 000 kronor. Resten av kostnaderna delas upp på vardera sopåkare. Facket har dock meddelat att de kommer att ersätta medlemmarna för kostnaderna, men inte skadeståndet.

De tiotalet sopåkare som deltog i konflikten som inte är med i facket kommer vara tvungna att betala allt själva, det vill säga upp till 8 693 kronor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga