Inrikes #15/2018

Hamnarbetarförbundet förlorade avtalstvist

AD konstaterar i domen att facklig tid är en förmån som bara det fack som tecknat kollektivavtalet ska åtnjuta. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Arbetsdomstolen anser inte att det var en olovlig stridsåtgärd att dra in Hamnarbetarförbundets fackliga förmåner. Domstolen slår fast att förmånerna endast behöver ges till fackförbund med kollektivavtal. Nu tvingas Hamnarbetarförbundet att betala över 600 000 kronor i rättegångskostnader.

Efter att processen i hamnkonfliktens rättsliga del tidigare gått Hamnarbetarförbundets väg kom i veckan det första bakslaget. På måndagen slog Arbetsdomstolen, AD, fast att det varken var en olovlig stridsåtgärd eller en föreningsrättskränkning när APM Terminals i mars förra året drog in Hamnfyrans ordförandes fackliga tid i Göteborgs containerhamn.

– Det var jävligt tråkig att vi tappade den domen, men juridiken är som den är. Det är domarna som dömer. Sveriges hamnar slår sig på bröstet och säger att de inte behöver betala facklig tid. Det är en uppgörelse vi har haft som vi menar på inte ensidigt kan dras tillbaka utan förhandling, säger Eskil Rönér, ordförande i Hamnarbetarförbundet.

Joakim Ärlund.
Joakim Ärlund. Foto: Press

Från arbetsköparhåll är förstås tonen en annan. Arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar drar slutsatsen att det nu är fritt fram att genomdriva den policy som antogs i april förra året.

Då beordrade organisationen sina medlemsföretag att avveckla alla fackliga rättigheter utöver arbetsrättslagstiftningens lägstanivå för fackförbund utan kollektivavtal. En av dem är rätten till betald facklig tid för klubbordföranden.

– Domen är en seger för Sveriges Hamnar och för APM Terminals, säger Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund i ett pressmeddelande.

Vrider de tillbaka klockan till 1972 får vi börja där igen. Vi har gjort det en gång och vi kan göra det igen.
Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets ordförande

Än så länge har policyn dock inte fått något större fotfäste förutom i Göteborgs containerhamn där den föddes av APM Terminals.

Hamnarbetarförbundet tolkade händelsen som ett sätt att sätta press på förbundets medlemmar att lägga ned en rad olösta frågor genom att straffa ordföranden. De stämde därför arbetsköparna för bland annat olovlig stridsåtgärd och föreningsrättskränkning, men AD  gick på motpartens linje.

– Hamnarbetarförbundets fackliga förtroendemän har länge åtnjutit fackliga förmåner som i lag är förbehållet fackföreningar med kollektivavtal. I kraft av Hamnarbetarförbundets ständiga hot om konflikt har man tvingat hamnar runt om i landet att utge olika fackliga förmåner såsom lön och ledighet för fackligt arbete trots att det enligt lag alltså endast gäller kollektivavtalsfack, fortsätter Joakim Ärlund i pressmeddelandet.

Eskil Rönér.
Eskil Rönér. Foto: Privat

I domen konstaterar AD att facklig tid är en förmån som bara måste ges till det fack som tecknat kollektivavtalet. Domstolen anser inte heller att den överenskommelse som gjorts mellan det tidigare kommunala hamnbolaget och förbundet behövde följa med till APM Terminals.

– Vi startade en gång i tiden från scratch. Genom åren har vi på olika sätt fått till det förhållandet vi har. Vrider de tillbaka klockan till 1972 får vi börja där igen. Vi har gjort det en gång och vi kan göra det igen, säger Eskil Rönér.

I och med att Hamnarbetarförbundet är stämmande part och förlorade tvingas de nu betala motpartens rättegångskostnader, som rätten fastställde till 618 434 kronor.

Men, enligt Eskil Rönér är den ekonomiska smällen hanterbar.

– Det är ingen stor smäll. Vi har kapital. Men det förstås är sura pengar 618 000 är ett rätt rejält arvode måste jag säga. Antingen har deras ombud väldigt hög timpenning eller så arbetar de riktigt långsamt, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp