Kultur #14/2018

Luckor fylls igen

Konstnären och fotografen Helga Härenstam har rest i sin farmors fotspår till Zimbabwe. Utgångspunkten till projektet är ett ärvt fotoalbum från 1920-talet. Bild: Arbetets museum

[FOTOUTSTÄLLNING] ”I väntan på vad som komma skall” Helga Härenstam 24 februari–13 maj 2018 Arbetets museum, Norrköping ”I väntan på vad som komma skall” heter en fotoutställning om makt, kolonialism, religion, fotografi och familj som öppnar på Arbetets museum i Norrköping den 24 februari. Konstnären och fotografen Helga Härenstam har rest i sin farmors fotspår till […]

[FOTOUTSTÄLLNING] ”I väntan på vad som komma skall”
Helga Härenstam
24 februari–13 maj 2018
Arbetets museum, Norrköping

”I väntan på vad som komma skall” heter en fotoutställning om makt, kolonialism, religion, fotografi och familj som öppnar på Arbetets museum i Norrköping den 24 februari.

Konstnären och fotografen Helga Härenstam har rest i sin farmors fotspår till Zimbabwe. Utgångspunkten till projektet är ett ärvt fotoalbum från 1920-talet och den dåvarande brittiska kolonin Rhodesia, där farmodern bodde som barn på en missionärsstation.

Ett femtiotal fotografier saknades i albumet och andra bilder hade bleknat. Härenstam reste till platsen för att fylla igen luckorna i albumet. Missionärstationen Mnene finns fortfarande kvar nästan hundra år senare och Härenstam tar i utställningen upp relationen mellan förfädernas arbete 1920 och sitt eget arbete som fotograf 2018.

Helga Härenstam (f. 1980) är född i Värmland men verksam i Göteborg. Hon har bland annat deltagit i utställningar både i Sverige och internationellt, finns representerad i flera samlingar och har tilldelats ett flertal stipendier och priser, senast Arbetets museums Dokumentärfotopris.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984