Inrikes #13/2018

Egor Putilov lurade sig till svenskt medborgarskap

Dokumentmontage: Arbetaren

I högerpopulistiska webbtidningen Samhällsnytt hetsar pseudonymjournalisten Egor Putilov mot invandrare och asylsökande. Nu kan Arbetaren avslöja att han själv lurat sig till sitt svenska medborgarskap – med en påhittad identitet, en påhittad kärlekshistoria och fiktiva kärleksbrev. – Varenda detalj är uppdiktad av honom, säger den kvinna som ”Egor Putilov” fick Migrationsverket att tro var hans flickvän.

Efter att han under skandalartade former slutade sin anställning vid Sverigedemokraternas riksdagskansli 2016 har han gjort stor comeback som journalist i högerpopulistisk “alternativmedia”, som delad och spridd skribent för tidningen Samhällsnytt (f.d. Avpixlat).

Arbetaren kan nu avslöja att den tidigare skandaliserade journalisten och före detta SD-tjänstemannen som kallar sig Egor Putilov bluffade till sig sitt svenska uppehållstillstånd och sedermera medborgarskap.

Med nytt namn och ny bakgrundshistoria och en påhittad svensk kärleksrelation lurade han sig till att få stanna i Sverige.

– Om jag skulle träffa honom igen skulle jag fråga honom hur han kan kolla sig själv i spegeln, säger Emma Andersson*, hans nyckel in i Sverige.

Den 11 december 2006 registrerar Migrationsverket en ansökan om uppehållstillstånd genom anknytningsinvandring. Den sökande mannen har uppgett att han och hans svenska flickvän ska prova att bo ihop.

Fyra månader senare meddelar myndigheten att Alexander Yarovenko, sedermera Alexander Fridback, är välkommen att göra det.

Med sitt nyvunna tillfälliga uppehållstillstånd, som 2009 blir permanent, inleder han en karriär som turistföretagare och journalist.

Under pseudonymen Egor Putilov skriver han numera, år 2018, på högerradikala Samhällsnytt. En stor andel av artiklarna handlar om asylsökanden som hävdas ha tagit sig in i landet genom att ljuga om sina identiteter och om sin ålder.

Men nu, med hjälp av hundratals mejl, flera muntliga och skriftliga källor och myndighetsuppgifter, kan Arbetaren visa att ”Egor Putilov” skriver utifrån egen erfarenhet. Det fanns nämligen ingen sambo. Innan 2006 fanns det inte heller någon Alexander Yarovenko, åtminstone inte med ”Egor Putilovs” ansikte. Det är påhittat in i minsta detalj av den man som sedan i juli förra året har tagit ytterligare ett nytt namn.

– Historien han gav mig var att passet var köpt i Centraleuropa. Jag vet att det är relativt vanligt och det är så han sade att han fick tag på det. Eller så är inget av vad han sagt sant, men passet har funnits och jag har hållit det i min hand, säger Emma Andersson, som nu bor och arbetar i ett annat land.

Historien han gav mig var att passet var köpt i Centraleuropa. Jag vet att det är relativt vanligt och det är så han sade att han fick tag på det. Eller så är inget av vad han sagt sant, men passet har funnits och jag har hållit det i min hand.

Emma Andersson, uppgiven flickvän till “Egor Putilov”

I oktober 2006 får den kvinna vi kallar Emma Andersson, men som egentligen heter någonting annat, ett mejl från en tidigare bekant och rysk medborgare, som senare inför svenska myndigheter ska heta Alexander Yarovenko. Emma Andersson känner honom dock under ett helt annat namn.

Han förklarar att han har kommit på ett sätt för honom och hans vän att bli svenska medborgare, men det kräver hennes och ytterligare en väns hjälp. Hon går med på att hjälpa honom. En person som också var bekant med de två ryska vännerna berättar för Arbetaren hur de beskrev sin situation.

– De var desperata och hörde av sig. Hamnar de i Ryssland kommer de att dö och det var det enda de såg skulle hända. Vi hade lärt känna dem och det kändes fruktansvärt, säger källan, vars identitet tidningen inte kan avslöja.

Även Emma Andersson fruktade att ett återvändande skulle innebära döden för Alexander Yarovenko. Han förklarar att hon bara behövde låtsas vara hans sambo, fylla i och skriva under en ansökan och intervjuas av Migrationsverket. Hon ska också bidra med bilder på sig själv ”där hon ler” och ge honom den bakgrundsfakta som en kärlekspartner bör känna till. Resten, inklusive en gemensam historia, hur de möttes, och kärleksbrev till varandra, det fixar han.

– Han gjorde fejkade semesterfoton på oss. Han skapade två e-mejlkonton där det skickades kärleksbrev fram och tillbaka och byggde upp en hel biografi som jag fick plugga på, säger Emma Andersson.

Arbetaren har tagit del av den mejlkonversation som Alexander Yarovenko och Emma Andersson haft. På engelska skriver han att väl i Sverige kan han göra sig av med det pass han kommit in på och anmäla det stulet. Med hjälp av två ryska vittnen, i Sverige, kan han sedan skaffa ett nytt ”som kan visas överallt”. Att fixa vittnen ”är inte ett problem, för det finns många ryssar i Stockholm som gör det för en liten belöning”.

”Officiellt måste vi bo i en lägenhet tillsammans, men det behövs bara för registreringen hos Skatteverket. Vi kan alltså bo på olika ställen.”

“Egor Putilov” i mejl till Emma Andersson

I mejlen framgår också tydligt att det aldrig var tal om något verkligt samboskap. I samma mejl skriver Alexander Yarovenko: ”Officiellt måste vi bo i en lägenhet tillsammans, men det behövs bara för registreringen hos Skatteverket. Vi kan alltså bo på olika ställen.” Han beskriver sedan att om myndigheterna köper deras historia kan han efter två år få permanent uppehållstillstånd ”vilket inte kräver att man förblir sambos.”

– Hela hans och vår gemensamma historia, varenda detalj, är uppdiktad av honom och in i minsta detalj vattentät. Det fanns en anledning varför han angav att hans pappa var död och mamman blind. Du kan inte visa en blind mamma en bild och fråga om det är hennes son, säger Emma Andersson.

Och Migrationsverket godkände Alexander Yarovenkos påhittade historia. Uppehållstillstånd beviljades från den 24 april 2007. Efter en förlängning beviljades slutligen permanent uppehållstillstånd och i november 2010 blev Alexander Yarovenko svensk medborgare.

Redan efter att det första uppehållstillståndet beviljades flyttade Emma Andersson utomlands. Hon hade sedan bara sporadisk kontakt med Alexander Yarovenko. Men den 7 april 2011 mailar han henne och berättar att han nu bytt efternamn till Fridback. Därefter klingar deras kontakt av, säger hon.

Även om Emma Andersson inser att hon varit delaktig i att lura myndigheterna ångrar hon inte handlingen i sig och hon brinner fortfarande för flyktingars rättigheter.

– Jag tycker inte att vi i grunden har ett rättvist asylsystem. Jag tror på den fria rörligheten. Jag hade gjort det varje dag om det räddat människors liv. Jag trodde de skulle åka tillbaka och dö, det ville jag inte ha på mitt samvete. Och det var ju det jag trodde att jag hade gjort. Jag trodde att jag gav en person en möjlighet att leva i någotsånär frihet, säger hon.

Han har använt den hjälpen jag gav honom till att misskreditera asylsökande, till att vrida den svenska samhällsdebatten mer åt höger. Han försvårar för människor att söka asyl och gör sig ett namn och en karriär på det.

Emma Andersson

Men hon säger att det är också hennes idealism som gjorde henne så gruvligt besviken när hon blev varse hur Egor Putilov börjat använda sin nyvunna frihet. När det i september 2016 avslöjades att det från Putilovs dator som tjänsteman på Sverigedemokraternas kansli skickats falska debattartiklar i flyktingorganisationers namn, fick hon en chock. Men hon väntade sig ändå inte att han skulle fortsätta på inslagen bana som skribent på Samhällsnytt och där anklaga flyktingar för att göra samma sak som han själv en gång gjort.

– Han har använt den hjälpen jag gav honom till att misskreditera asylsökande, till att vrida den svenska samhällsdebatten mer åt höger. Han försvårar för människor att söka asyl och gör sig ett namn och en karriär på det. Ska han göra det, då måste det vara med öppna kort. Då ska folk veta hur han hamnade här, säger Emma Andersson.

”Egor Putilovs” presentation på Samhällsnytts sajt Samnytt.se under ”Om oss” den 18 februari 2018.
”Egor Putilovs” presentation på Samhällsnytts sajt Samnytt.se under ”Om oss” den 18 februari 2018. Foto: Arbetaren

Trots att “Egor Putilov” fick ta del av uppgifterna och ombads kommentera och svara på våra frågor innan publicering återkommer han först cirka en timma efter publicering. Han svarar då inte på frågorna som Arbetaren ställt utan svarar:

“Jag har läst artikeln och det är beklagligt att min före detta uppdragsgivare Arbetaren väljer nu att smutskasta mig med ett ihopkok av lögner.”

Arbetaren ber honom precisera vad han inte anser sant, men han har ännu inte kommit med svar.

Vi har meddelat honom att vi även framgent önskar svar på våra frågor och fortsätter söka honom inför kommande uppdateringar i historien.

* Emma Andersson heter egentligen någonting annat.

VILL DU PROVA PÅ MER AV ARBETARENS JOURNALISTIK? (Vi utkommer onsdagar och fredagar.)
→ TESTA EN MÅNAD FÖR BARA 49 KR HÄR.
→ ELLER BESTÄLL ETT GRATIS PROVEX AV SENASTE MÅNADSMAGASINET HÄR.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga