Inrikes #2/2018

Facken på Samhall ska möta näringsministern

”Det har framförts synpunkter på att det inte alltid fungerar som det ska på Samhall och då är det viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, skriver näringsminister Mikael Damberg, som nu ska träffa företrädare för facken på Samhall. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter den senaste tidens avslöjanden kring Samhall och en längre tids fackliga arbetsmiljölarm har facken fått näringsministerns officiella öra. På torsdag möter Samhallfacken Mikael Damberg för att ge företagets ägare, staten, sin bild av läget på det hårt kritiserade företaget.

Fackens larm om den väg som statliga Samhall slagit in på har duggat tätt de senaste åren. Det handlar om uppgifter om underbemanning, bristande arbetsmiljö och en uppkommen rädsla bland de anställda för repressalier om de säger ifrån. De fackliga larmen upplevs inte ha lett till några förbättringar och ska ha mötts av tystnad från ägaren, staten.

Men efter att tidningen Dagens Arbete bland annat avslöjat hur anställda tvingats demontera granater, vilket även Arbetaren uppmärksammade, blev frågan livligt debatterad. På torsdag möter därför näringsminister Mikael Damberg representanter från de sju LO-fack som är aktiva på företaget.

– Jag hoppas att företagets ägare, staten, ska lyssna på våra synpunkter som bland annat gäller hur man jobbar med arbetsmiljö och hur högt i tak det är, vi har många representanter som är rädda att säga vad de tycker, säger Torbjörn Jonsson, ombudsman på fackförbundet Fastighets, till tidningen Fastighetsfolket.

Vi har många representanter som är rädda att säga vad de tycker.

Torbjörn Jonsson, ombudsman på fackförbundet Fastighets, till tidningen Fastighetsfolket

Kritik har riktats från både debattörer, anställda och fackliga organisationer att företaget, som från början startats för att erbjuda funktionshindrade arbete, nu har blivit som vilket bemanningsföretag som helst. Näringsminister Mikael Damberg skriver i ett mejl till tidningen Dagens Arbete att ha nu lovar lyssna på “kritiska röster”.

”Det har framförts synpunkter på att det inte alltid fungerar som det ska på Samhall och då är det viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster. Jag har därför tagit initiativ till att träffa LO och berörda fackförbund för ett samtal om verksamheten”, skriver han tidningen.

I höstas uppmärksammades även företaget som en av de aktörer som vägrade acceptera den låglönesatsning som facket ansåg slagits fast i industriavtalet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp