Litteratur #97/2017

Ett annat Stockholm

[BOK] Vårt 80-tal. Politisk kamp och punk i Stockholm 1985–1989 Stockholmia förlag, 2017 Medverkande: Joachim Berggren, Lina Bergqvist, Patrik Björk, Sebastian Flodenberg, Paul Forsberg, Katarina Ginsburg, Jerka Glimrot, Behcet Holago, Ulrika ”Natte” Högberg, Ann Ighe, Mattias Kåks, Anna Norrby, Stefan Ohlsson, Thomas Olsén, Helena Toss, Mandra Wabäck, Devrim Özgenç, Mikael Wahlberg och Anne Mette Wennemo. Tidigare har […]

[BOK] Vårt 80-tal. Politisk kamp och punk i Stockholm 1985–1989
Stockholmia förlag, 2017
Medverkande: Joachim Berggren, Lina Bergqvist, Patrik Björk, Sebastian Flodenberg, Paul Forsberg, Katarina Ginsburg, Jerka Glimrot, Behcet Holago, Ulrika ”Natte” Högberg, Ann Ighe, Mattias Kåks, Anna Norrby, Stefan Ohlsson, Thomas Olsén, Helena Toss, Mandra Wabäck, Devrim Özgenç, Mikael Wahlberg och Anne Mette Wennemo.

Tidigare har husockupationernas och den politiska aktivismens sena 1980-tal i Stockholm uppmärksammats genom fotoutställningen Vårt 80-tal hösten 2015, samt stadsvandringar i husockupanternas spår. Nyss släpptes boken Vårt 80-tal. Politisk kamp och punk i Stockholm 1985–1989 som en del i projektet som föreningen Avanti! Framåt! står bakom.

Med svartvita fotografier och genom personliga minnen och reflektioner, berättas om arbetet kring husen som ockuperades. Läsaren ges också en bild av hur det kunde vara att växa upp i 1980-talets Stockholm för de unga människor som ingick i ett sammanhang med demonstrationer, självorganisering, den anarkistiska bokhandeln Svarta Månen och Tidningen Brand.

Punken hade stor betydelse för många av dem, vilket givetvis återspeglas i berättelserna. Men också polisen, Säpo och hotet om våld från nazistiska skinheads figurerade i utkanterna och den brutalitet polisen stod för mot de faktiskt ibland även mycket unga personerna tål sannerligen att berättas om.

Under 1980-talet handlade husockupationerna till stor del om innerstaden och kampen mot gentrifiering, där vi ju med facit i hand kan se hur utvecklingen blev till och med värre än vad man befarade då.

Det känns unikt att ta del av materialet och berättelserna här dokumenterade i bokform. Fotografierna gör tillsammans med texterna att man som läsare även får en inblick i ett helt annat Stockholm än vi ser i dag. Mycket känns avlägset, det är sammantaget en berättelse om en förfluten tid, men som vi fortfarande kan se spåren av. Och mycket klingar nog ändå bekant för den som likt mig är uppvuxen i Stockholms innerstad (även om jag själv vid tiden var för ung för att följa med i vad som hände).

I textmaterialet nämner några av de medverkande tidigare och senare husockupationer, bland annat ockupationen av Mullvaden. Under 1980-talet handlade husockupationerna till stor del om innerstaden och kampen mot gentrifiering, där vi ju med facit i hand kan se hur utvecklingen blev till och med värre än vad man befarade då.

Boken rekommenderas till alla som är intresserade av stadens historia. Det här är en del av Stockholm med omnejds historia, som utgör ett välbehövligt tillskott till berättelsen om den utveckling staden genomgått.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga