Utrikes #96/2017

”En provokation mot hela världssamfundet”

Två palestinska män ser Donald Trumps tillkännagivande att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad i en tv-sändning på ett kafé i Jerusalem. Beslutet har väckt stor upprördhet runtom i arabvärlden, men också på många andra håll i världen. Foto: Ahmed Gharabli/TT

Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad underminerar det internationella samfundet och FN. Det menar flera politiska bedömare. Samtidigt fortsätter omvärldens fördömanden mot beslutet att strömma in.

Från israeliskt håll kallas Donald Trumps senaste utspel för en historisk milstolpe. Samtidigt växer ilskan hos palestinier på den ockuperade Västbanken och på Gazaremsan. I dag fredag håller FN:s säkerhetsråd ett extrainkallat krismöte med anledning av det amerikanska beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Runt om i världen planeras också omfattande protester och i på Västbanken och Gaza har det utlysts generalstrejk. Bland annat hålls skolorna stängda och det palestinska utbildningsdepartementet uppmanar lärare och elever att delta i demonstrationerna.

– Ett historiskt beslut på ett negativt sätt. Det är en tydlig signal om att palestiniernas rättigheter är mindre viktiga än de israeliska, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare på Försvarshögskolan, till Arbetaren.

Det är en tydlig signal om att palestiniernas rättigheter är mindre viktiga än de israeliska.

Björn Brenner, Mellanösternforskare, Försvarshögskolan

Han är på plats i Tel Aviv och beskriver läget som lugnt men spänt. Han menar att Donalds Trumps kontroversiella beslut är ett sätt att blidka sina egna väljare hemma i USA.

– Trump har gjort ett val att inte gå palestinierna till mötes alls och oavsett vad han egentligen menar så kommer det att uppfattas som att USA:s roll som medlare i konflikten är över. De har nu försämrat sin ställning i Mellanöstern och beslutet innebär även att man totalt underminerar det internationella samfundet och hela FN:s roll, säger Björn Brenner.

Redan dagen efter Donald Trumps tal i onsdags sa Hamasledaren Ismail Haniya att de överväger att utropa en ny intifada. Palestinas president Mahmoud Abbas kallade Trumps beslut för bedrövligt och oacceptabelt, samtidigt som han sa att alla fredsansträngningar nu är underminerade.

Från övriga världen strömmar också fördömanden in, Donald Trumps agerande har liknats vid ”diplomatisk pyromani”.

– Jerusalem har en särskild ställning i arabiska kristna och muslimers hjärtan. Jag häpnade över den amerikanska administrationens inblandning i den omotiverade provokation mot 360 miljoner arabers och 1,5 miljarder muslimers känslor som endast syftar till att tillfredsställa israel, sade Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Abu al-Gheit i ett uttalande under torsdagen.

Enligt FN:s delningsplan från 1947 skulle Jerusalem vara en internationellt administrerad stad, delad mellan israeler och palestinier. Men sedan 1948 har Israel annekterat först de västra delarna av staden, några decennier senare de östra, och flyttat fram sina positioner och rensat område efter område på palestinier.

Vi är förtvivlade, arga och oroliga.

Anna Wester, ordförande, Palestinagrupperna

– Det är hemskt. Vi är förtvivlade, arga och oroliga. Erkännandet är en grov provokation, inte bara mot palestinierna utan mot hela världssamfundet. Det är vansinnigt, säger Palestinagruppernas ordförande Anna Wester till Arbetaren.

Hon hoppas nu att omvärlden ska agera, inte bara i ord, utan också genom handling.

– Stödet till Palestina är enormt viktigt just nu, säger hon.

I dag fredag väntas flera stora demonstrationer hållas runt om i världen. Risken för oroligheter och upptrappat våld är stor. Inte minst på Västbanken och i Gaza. Men Björn Brenner på Försvarshögskolan tror inte på någon ny intifada.

– Det kunde ske på 90- och 00-talet men nu är de israeliska säkerhetskontrollerna helt andra. Militären har Västbanken i ett järngrepp, men det är klart att det ökar risken för fler enskilda attentat.

I Stockholm planeras en demonstration utanför den amerikanska ambassaden på lördag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga