Musik #95/2017

En inte så hemlig gäst

Nicolai Dunger turnerar just nu med sin tredje svenska platta – Arkebuseringen av egot som släpptes i september. Foto: Press

[KONSERT] Nicolai Dunger med band Dramaten, Elverket i Stockholm Den 1 december Vi är en liten skara som bänkar oss när Nicolai Dunger intar scenen med sitt band. Men kärleken är inte att ta miste på: Dunger tillhör de där artisterna som varje fan tänker sig vara lite ensam om. Och nu, i slutet av […]

[KONSERT] Nicolai Dunger med band
Dramaten, Elverket i Stockholm
Den 1 december

Vi är en liten skara som bänkar oss när Nicolai Dunger intar scenen med sitt band. Men kärleken är inte att ta miste på: Dunger tillhör de där artisterna som varje fan tänker sig vara lite ensam om.

Och nu, i slutet av turnén som pågått under hösten har han med sig ett band av veteraner som kan sin sak – Bengt Berger (trummor), Nikke Ström (bas), Bebe Risenfors (blås och Keyboard) samt Thomas Tjärnkvist (gitarr) – som har en lång historia tillsammans med Dunger.

Många gånger under konserten uttrycker han uppskattning över det gemensamma resultatet. I bandet finns alltså gamla fina proggrötter och inspirationen från 1970-talet är nästan, men bara nästan, övertydlig ibland.

Allt sitter och det mesta värmer så vänligt och kommunikativt.

Dunger började med att sjunga på engelska, med sin egensinniga blues-fusion som pendlar mellan att svänga som satan och ett vemod som vinkar till den tradition av lekfull tungsinthet, initierad av 1960-talets Jan Johansson, och som går rakt in i hjärtat.

Med sin tredje svenska platta i en ofattbart intensivt utgivningstakt med den inspirerade titeln Arkebuseringen av egot, som släpptes i september (med bland andra Torkel Rasmusson med på ett spår) i ryggen, låter han fri, trygg och till och med lite glad. Allt sitter och det mesta värmer så vänligt och kommunikativt.

Publiken sitter på kuddar på golvet som på en annan Moderna Museet-happening från 1971

Platsen är denna kväll Dramatens Elverket-scen med sin kongeniala Swede Hollow-scenografi. Publiken sitter på kuddar på golvet som på en annan Moderna Museet-happening från 1971 och låter sig väl behagas av Pink Floyd- och International Harvester-associationerna.

Den som har möjlighet tycker jag ska ta chansen att gå på någon av de återstående konserterna före jul för att lära känna den kanske ändå inte så hemliga Nicolai Dunger; nu på torsdag den 7 december spelar han på Under bron i Stockholm och på fredag den 8 december på Folk å Rock i Malmö.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga