Utrikes #89/2017

Tiotusentals i polsk fascistdemonstration

I lördags firades Polens nationaldag – det blev en av de största samlingarna för fascister och högerradikala sedan andra världskriget. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Den 11 november samlades 60 000 fascister och högerradikaler för en av efterkrigstidens största demonstrationer i Warszawa. Under paroller som ”Vitt Europa, rent blod” och ”Död åt nationens förrädare” och med slagord riktade mot judar och muslimer tågade de genom den polska huvudstaden.

Demonstrationen som hölls i samband med Polens nationaldag beskrivs som en av de största högerradikala samlingarna sedan andra världskriget och samlade deltagare från hela Europa. Bland annat fanns den svenska fascistsekten Nordisk Ungdom på plats med ett 20-tal aktivister.

– Det som händer i Polen är ett exempel på att det går att samla väldigt många människor under rena vit makt-paroller och att det dessutom ses som någonting positivt från mainstream-politiker i landet. Klart det är oroande, säger Jonathan Leman på tidningen Expo till Arbetaren.

Demonstrationen som årligen anordnats sedan 2009 har växt år för år och är i dag det största och mest uppmärksammade firandet av nationaldagen. I Polen har nationalism och högerradikalism gått starkt framåt de senaste åren och landet räknas som ett av de med flest högerradikala aktivister i världen.

Sedan valet 2015 har situationen i landet förvärrats avsevärt med det auktoritära, konservativa och nationalistiska partiet Lag och rättvisa, PiS, vid makten.

Polen fortsätter att vara ett politiskt föredöme för personer ur den högerextrema miljön runt om i Europa.
Jonatan Leman, researcher Expo

Under demonstrationen hölls tal från bland annat det italienska fascistpartiet Forza Nuova och många av deltagarna kastade smällare och bengaler samtidigt som flaggor med nazistsymboler bars öppet.

– Egentligen är det inget nytt för i år. Polen fortsätter att vara ett politiskt föredöme för personer ur den högerextrema miljön runt om i Europa, säger Jonatan Leman.

Med i demonstrationen fanns också personer med direkta kopplingar till den polska regeringen och inrikesminister Mariusz Blaszczak från Lag och rättvisa kallade marschen för ”vacker” och sade, enligt BBC, att han var glad att så många nationalister slöt upp.

En mindre grupp motdemonstranter fanns också på plats.

– Jag är chockad över att de över huvud taget tillåts demonstrera. Därför kändes det viktigt att ansluta sig till någon av de antifascistiska motdemonstrationerna och visa sitt stöd för de demokratiska grupper som är under hård press i Polen i dag, säger den brittiske engelskaläraren Andy Eddles, som är bosatt i Polen sedan 27 år tillbaka, till tidningen The Guardian.

Enligt tidningen Brand ska en antifascist ha misshandlats så svårt att hon fördes till sjukhus med ambulans sedan hon hållit upp en flagga med orden ”Ingen fascism” på.

I filmer som spridits från händelsen ska minst en av de attackerande fascisterna tillhöra svenska Nordisk ungdom. Enligt flera internationella medier rådde ett undantagsliknande tillstånd i Warszawa under hela lördagen.

 

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984