Inrikes #89/2017

Kontrapunkt i Malmö stämmer hyresvärden

Allmänna verkstäder, resurscentral, icke-kommersiella kontorsplatser, rådgivning för asylsökande och folkkök. Kulturföreningen Kontrapunkt har fungerat som ett socialt center i Malmö. I augusti sades de upp och stämdes av hyresvärden efter att ha uttalat kritik mot gentrifieringen i samband med en stadsfestival. Men nu kontrar Kontrapunkt med en motstämning.

Efter ett år av konflikt med hyresvärden sades kulturföreningen Kontrapunkt, som bedrivit social och kulturell verksamhet i Malmö i åtta år, upp från sina lokaler i augusti. Fastighetsägaren Eroom Properties har stämt Kontrapunkt för att få dem att flytta och betala de hyror som föreningen hållit inne under tiden de inte kunnat bedriva verksamhet i lokalerna då de saknat bygglov.

Men på tisdagen svarade Kontrapunkt med att lämna in en stämning mot hyresvärden. Föreningen menar att bygglovsansvaret ligger på värden och att de därför haft laglig rätt att frysa hyresbetalningen.

– Att det här inte kunnat lösas på ett konstruktivt sätt är en förlust för alla.  Det är givetvis tungt för oss, och inte minst för de som drabbas av utebliven verksamhet, att vi tvingas lägga tid på det här. Samtidigt är det en självklarhet att vi ska ta striden för våra lokaler, som möjliggör för all vår verksamhet. Platser som Kontrapunkt kan vi inte ta för givet, särskilt inte i det rådande samhällsklimatet, säger Johanna Nilsson, aktiv på Kontrapunkt.

Konflikten tog sin början förra året när Kontrapunkt kritiserade fastighetsägaren och Malmö stad för att utnyttja ideella krafter för att kunna driva igenom gentrifiering av området. Det var efter den kritiken som Eroom Properties meddelade att Kontrapunkt skulle lämna lokalerna. Därtill höjde bolaget hyran och krävde in mer i hyra retroaktivt. Ett belopp som landade på omkring en halv miljon kronor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984