Utrikes #87/2017

Tiden löper ut för Somalilands skatter

Del av neolitisk grottmålning i Laas Geel nära Hargeisa. Några av målningarna hotas av förstörelse, eftersom det inte finns ekonomiska medel att skydda dem. Foto: Najeeb/Wikimedia Commons

I Somaliland finns unika grottmålningar och arkitektur som skulle kunna platsa på Unescos världsarvslista - om inte Somaliland hamnat i politiskt limbo eftersom det fortfarande betraktas som en del av Somalia.

Några av de äldsta grottmålningarna på Afrikas horn, som finns här och som har mellan 5 000 och 10 000 år på nacken, upptäcktes av franska arkeologer så sent som 2002.

Hamnstaden Berbera ligger i Adenviken mitt emot Jemen. Staden med sina soldränka gator är rik på historia. Berberas gamla kvarter är fulla av ottomanska arkitektoniska juveler där arabiska, indiska och judiska handelsgemenskaper en gång blomstrade.

Jag har inte hört om några restaureringsplaner och dessvärre måste vi agera mycket snart om vi ska kunna rädda platser från att försvinna.
 Jama Musse, chef för Röda havets kulturcenter i Hargeisa

Berbera skulle kunna klassas som världsarv av FN-organet Unesco, men Somaliland betraktas som en del av Somalia – som är ett av de länder som inte har ratificerat världsarvskonventionen. Samtidigt håller många byggnader på att falla sönder och förstörs i en sådan takt att det snart inte finns något kvar för Unesco att skydda.

– Försummelse och okunskap bland befolkningen förvärrar situationen. Jag har inte hört om några restaureringsplaner och dessvärre måste vi agera mycket snart om vi ska kunna rädda platser från att försvinna, säger Jama Musse, chef för Röda havets kulturcenter i staden Hargeisa.

Berberas gamla kvarter är inte det enda som är hotat. Omkring 100 kilometer västerut finns grottmålningarna i Las Geel.

– Det här är en av de viktigaste platserna för grottmålningar i östra Afrika. Det handlar dels om det stora antalet målningar och om utförandet men också om den originella skildringen av boskap och personer, säger Xavier Gutherz, som ledde den grupp av franska arkeologer som upptäckte målningarna i Las Geel 2002.

Grottmålning i Laas Geel.
Grottmålning i Laas Geel. Foto: Joepyrek/Wikimedia Commons
Del av grottmålning: människa och ko.
Del av grottmålning: människa och ko. Foto: Najeeb/Wikimedia Commons
Del av grottmålning: boskapshjord.
Del av grottmålning: boskapshjord. Foto: Najeeb/Wikimedia Commons

Men några av de mellan 5 000 och 10 000 år gamla återgivningarna går inte längre att urskilja och ser mer ut som smutsfläckar, eftersom de inte skyddats mot väder, vind och djur i området.

– Det finns inga pengar för att skydda platsen bättre, vår avdelning för turism är mycket liten, säger Abdisalam Mohamed, som arbetar i några av de få skraltiga kontor som tillhör Somalilands turismmyndighet, i de centrala delarna av staden Hargeisa.

Det finns inga pengar för att skydda platsen bättre.
Abdisalam Mohamed, som arbetar på kontor tillhörande Somalilands turismmyndighet

Somaliland förklarade sig självständigt från centralregeringen i Mogadishu 1991, men fortfarande har inget annat land erkänt Somaliland som en självständig stat. Somalilands regering har en liten budget och svårt att få tillgång till global finansiering eller lån. I stället förlitar sig Somaliland på penningöverföringar från diasporan för att stärka ekonomin.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga