Scen #79/2017

Skoj om sorglig Strindbergsperiod

August Strindbergs monolog Inferno har nu blivit barnteater i regi av Anna Pettersson. Foto: TT

[SCEN] Inferno Regi: Anna Petersson Strindbergs intima teater För åldrarna 6–10 år Föreställningen spelas till åtminstone den 11 november 2017. Intima teatern på Norra Bantorget i Stockholm startades 1907 av August Strindberg och teatermannen August Falck. Under de tre år som teatern var igång spelades 24 pjäser varav fem skrivna direkt för den egna scenen. […]

[SCEN] Inferno
Regi: Anna Petersson
Strindbergs intima teater
För åldrarna 6–10 år
Föreställningen spelas till åtminstone den 11 november 2017.

Intima teatern på Norra Bantorget i Stockholm startades 1907 av August Strindberg och teatermannen August Falck. Under de tre år som teatern var igång spelades 24 pjäser varav fem skrivna direkt för den egna scenen.

Då och då stod Strindberg själv på scen. Han klev av 1910 och teaterverksamheten lades ned 1913. Efter en Törnrosasömn på 90 år öppnades scenen igen, fortfarande ”intim” med 90 platser under namnet Strindbergs intima teater. Sedan i början av 2017 med Anna Pettersson som teaterchef.

Pettersson har nu regisserat monologen Inferno som bygger på Strindbergs självbiografiska berättelse om sin tid i Frankrike 1894–1896 och det psykiska sammanbrottet där. Han ägnade en del av sin tid åt att göra alkemiska experiment och hade mardrömmar och paranoia.

Siri Hamari gör mimroll av Strindberg med bara några korta franska fraser, iförd hög hatt och svart rock kommunicerar hon nära med den unga publiken – och även med några vuxna som släpper loss inför barnen.

Berättelsen är inte så svart som den skulle kunna vara, och förstås var i verkligheten, utan leker med jagupplösningen så att man får skratta och rysa lite lagom. För en vuxen, någorlunda påläst publik blir kackerlackor som projiceras på den slitna tapeten bilder av misär, men för ett barn blir kontexten inte lika allvarlig.

Inferno är en barnföreställning med mycket roliga trolleritricks och clowninslag, men det är ändå lämpligt att barnen beledsagas av en vuxen – det blir en rolig timme även för den vuxne. Det är inte heller fel att förbereda barnen lite grand med en enkel bakgrundsberättelse om vem Strindberg var – kanske ett tips till teatern att göra ett litet häfte.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga