Inrikes #79/2017

Kritiserat sopföretag får fortsatt förtroende

Trots att kriserna tycks fortsätta hopa sig kring Reno Norden får företaget nu den största delen av kakan i den satsning som Stockholm vatten och avfall kallar ”visionen om en hållbar stad”. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Trots att de missnöjda sopåkarna slutat fortsätter sopstrulet i Stockholm. Arbetsköparen Reno Nordens moderbolag har gått i konkurs och halva personalstyrkan har slutat. Ändå får företaget nu ta över större delar av huvudstadens sophämtning.

I slutet av september tillkännagav det kommunala bolaget Stockholm vatten och avfall att hädanefter kommer två företag, i stället för flera, att ha hand om all sophämtning i huvudstaden. Ett av dem, det företag som också kommer att ta över sju av elva områden, är krisdrabbade Reno Norden.

Redan första veckan har varit problematisk och Stockholm vatten och avfall fick in över 5 000 felanmälningar.

– Det finns ingen entreprenörsövergång som inte innebär störningar, och vi räknade med att det skulle bli störningar initialt. Men sedan har vi inte heller fått över nycklarna på rätt sätt från den avgående entreprenören, vilket försvårat det här, säger Jan Ekvall, avdelningschef och vice vd på Stockholm vatten och avfall.

Det finns ingen entreprenörsövergång som inte innebär störningar.
Jan Ekvall, avdelningschef och vice vd, Stockholm vatten och avfall

På onsdagen beklagade Stockholm vatten och avfall problemen, men lägger skulden på den avgående entreprenören och ”olika typer av sabotage” med syfte att ”försvåra för tillträdande entreprenörerna. Bland annat har kärl vänts åt fel håll”.

Men ursäkten går inte hem hos fackförbundet Transport.

– Strejken tog ju slut för mer än två månader sedan. Man har gjort en dålig upphandling och så skyller man på sopgubbarna. Det här passerar en anständighetsgräns, säger Christer Norfall, ombudsman på Transports avdelning 5, till Svenska Dagbladet.

Kriserna tycks hopa sig kring Reno Norden. Förutom sommarens konflikt med de anställda, som resulterat i att hälften av de anställda lämnat företaget, har moderbolaget i Norge gått i konkurs. Trots det får företaget nu den största delen av kakan i den satsning som Stockholm vatten och avfall kallar ”visionen om en hållbar stad”.

Är det hållbart att kontraktera Reno Norden igen och nu dessutom i större omfattning?

– Vi tecknade avtal med dem redan innan sommaren när vi fick upphandlingen klar. Det är klart att det är en pressande situation för oss, Reno Norden och alla som drabbas av det här. Det är inte önskvart. Vi försöker minimera problemen så långt det går. Att det kommer att vara stökigt ett tag till får vi räkna med tyvärr, säger Jan Ekvall.

Han säger att Stockholm vatten och avfall fått försäkran från Reno Nordens banker att de kommer att finansiera företagets svenska verksamhet.

Är ni oroliga för att att ytterligare personalkonflikter ska uppstå?

– Nej, det är vi inte i nuläget. Jag har ingen uppfattning om deras personella situation. De har försäkrat att de har personal, kompetens och fordon att klara det här uppdraget. Det har de också skrivit avtal på.

Har ni förtroende för att företaget kommer att sköta sig bättre framöver?

– Ja, det hoppas jag absolut och det tror jag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga