Inrikes #78/2017

LO och arbetsköparna förhandlar om nyanländas löner

LO kan tänka sig att dumpa lönerna för nyanlända så att arbetsköparnas kostnader blir mindre. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Subventioneringar från staten till företag för att anställda nyanlända eller lägre löner rakt av. I dag inleder LO förhandlingar med arbetsköparna om hur billiga de så kallade "etableringsanställningarna" ska få bli.

LO-facken och arbetsköparna inledde under fredagen förhandlingarna om en ny lönemodell, enligt vilken det kan bli möjligt att betala nyanlända lägre löner. Förslaget som LO presenterade i somras ska, enligt facket, kunna ge möjlighet för nyanlända att snabbare få jobb.

Modellen bygger på att lönekostnaderna blir lägre för arbetsköparna. Helst vill man ha subventioner från staten, men LO har också sagt sig beredda att acceptera en lägre lön för arbetet. Modellen som parterna hoppas kunna skriva in i kollektivavtalen kallas för etableringsanställningar.

– När vi är överens i förhandlingarna med arbetsgivarna går vi gemensamt till staten och lägger fram vilka insatser vi behöver för att det här ska kunna bli verklighet, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä, som förhandlar för LO-förbundens räkning, till tidningen Arbetet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga