Franskt lagförslag mot mäns gatutrakasserier

Ett lagförslag som gör det olagligt för män att verbalt trakassera kvinnor i det offentliga rummet är på gång i Frankrike. Förbudet ska göra det åtalbart att till exempel vissla och följa efter kvinnor, komma med komplimanger och tjata på dem om att få telefonnummer.

Utrikes
Nu kan män som följer efter kvinnor på allmänna platser för att väcka deras uppmärksamhet komma att bli straffade.
Foto: Lise Åserud/TT

Frankrike kan komma att införa en ny lagstiftning i syfte att förhindra att kvinnor utsätts för sexistiska trakasserier på allmän plats.

 – Du är en kvinna på tunnelbanan. Jag är en man. Jag följer efter dig. Du går av tåget. Jag går också av. Du kliver på ett annat tåg. Jag också. Jag ber dig om ditt telefonnummer. Jag frågar igen. Jag frågar en tredje gång. Du känner dig förtryckt. Det är gatutrakasserier.

Så exemplifierar Marlène Schiappa, Frankrikes jämställdhetsminister, vad som kan bli åtalbart med den nya lagen. Det rapporterar den brittiska tidningen The Times.

Behovet av en lag aktualiserades efter att det i en nationell undersökning framkommit att nästan alla franska kvinnor som tillfrågades uppgav att de hade trakasserats i kollektivtrafiken eller på gatan. Därför tillsattes en grupp med fem parlamentsledamöter som fick i uppdrag att juridiskt definiera vad som kan betecknas som gatutrakasserier och ta fram underlag för och utarbeta lämpliga straffpåföljder.

Marlène Schiappa förklarade nyligen i en ny intervju att det finns en klyfta i Frankrike mellan vad som kan ses som ”konsensusförförelse, vilket är lagligt och sexuella övergrepp, vilka är ett brott”.

Men det nya förslaget har väckt ilska bland flera advokater som menar att parlamentsledamöterna bara vill komma åt att förbjuda ”latinamerikanska raggningsrepliker”. Andra menar att det bara ska vara när polis blir vittne till gatutrakasserier som det ska gå att åtala för det.

Länder som Portugal och Belgien har redan infört liknande lagar mot det sexistiska beteendet.