Utrikes #73/2017

Norska Reno Norden ansöker om konkurs

Efter en lång period av ekonomiska problem har norska Reno Nordens långivare DNB och Danske bank meddelat att de inte kommer att bevilja företaget ytterligare lån. Foto: Heiko Junge/TT

Strejkbrytare fortsätter bemanna sopföretaget Reno Norden i Sverige. Samtidigt går moderbolaget i konkurs i Norge – men företaget lovar fortsätta verksamheten i Sverige.

Den norska sopjätten Reno Norden har ansökt om konkurs i Norge. Efter en lång period av ekonomiska problem har nu bolagets långivare DNB och Danske bank meddelat att de inte kommer att bevilja företaget ytterligare lån.

Men även om det norska moderbolaget går i konkurs lovar bolaget att driva vidare verksamheten i Danmark och Finland, och även i Sverige.

– Jag känner mig trygg, om man säger så, var det enda bolagets svenska vd, Peter Ekholm, ville säga till Svenska Dagbladet på måndagskvällen.

Jag känner mig trygg, om man säger så.
Peter Ekholm, vd, Reno Norden Sverige

Enligt norska Dagens Næringsliv har företaget tecknat nio kontrakt som har visat sig inte hålla ekonomiskt, samtidigt som bolagets aktier dykt stadigt under tre år. Även den upphandling som har lett till bolagets kontrakt i Stockholm, där sopåkarna strejkat sedan i juli, har av sparekonomen Joakim Bornold kallats ”ett luftslott byggt på lyckokalkyler”. Arbetaren har också tidigare skrivit att bolagen i Danmark och Finland går dåligt.

Men bolaget själva presenterar på sin sida för investerare ett annat budskap.

”Utsikterna för de här företagen är goda. /…/ RenoNorden i Sverige, Danmark och Finland driver verksamheten vidare och kommer att uppfylla kontrakten de har med sina kunder och kommer att sköta renhållningen i enlighet med kontraktskraven. Kunderna och hushållen i dessa länder kommer inte beröras av konkursen.”

Men de övriga nordiska bolagen har sedan i somras varit ute till försäljning, så också det svenska, något som Joakim Bornold kallat ett grepp efter ”ett sista halmsstrå”.

– Vi får se hur länge det varar, säger han som kommentar till bolagets framtidsutsikter till TT.

Skulle även det svenska företaget gå i konkurs har i Stockholms fall det kommunala Stockholm Vatten och Avfall rätt att ta över både personal och utrustning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga