En frihetlig medarbetare är död

Hasse Alfredson – komiker, filmskapare, författare, skådespelare, dramatiker, regissör, scenograf och översättare – har gått ur tiden. Kanske mindre känt för vissa är att han i sin livsåskådning också var starkt influerad av syndikalism och anarkism, och under flera år stod tidningen Arbetaren nära.

Hasse Alfredson är död. En mångfacetterat liv är till ända.

Hasse Alfredssons komikergärning, filmproduktion och författarskap är kända för människor ur många generationer. Äldre Arbetarenläsare minns säkert också hans texter i denna tidning. Under flera år medverkade han, precis som sin komiske parhäst Tage Danielsson, som krönikör i tidningen – Hasse under vinjetten ”Hål i huvudet”. Ett par av dessa kröniketexter kan ni ta del av i faksimil nedan.

Fram till sin död var Hasse Alfredson trogen prenumerant på Arbetaren.

”Jag har alltmer närmat mig en världsuppfattning som måste beskrivas som syndikalistisk anarkistisk.”

Hasse Alfredson var en glödande antifascist. För en snabborientering i denna sida av honom rekommenderas boken Attentatet i Pålsjö skog från 1996. Men hans politiska och samhälleliga engagemang hade också fler sidor.

I en intervju med Jan Guillou från 1979, ursprungligen publicerad i Folket i Bild/Kulturfront och sedan i Guillous bok Artister, säger Hasse Alfredson:

”Jag har alltmer närmat mig en världsuppfattning som måste beskrivas som syndikalistisk anarkistisk.”

Och i Dagens Nyheter den 8 januari år 2000:

”Redan tidigt blev jag fångad av ett slags icke-statlig socialism, ett slags anarkism. /…/ En syndikalistisk inställning till det icke-statliga, alltså Bakunin, Kropotkin, tycker jag fortfarande inte är så dumma tankar”.

 

Sov gott, Hasse. Vi kommer att sakna dig, på så många sätt.

Hans Alfredson – här på ett foto från 1980 – var en folkkär komiker med en allvarlig, samhällskritisk botten.
Foto: Stefan Lindblom/SvD/TT

(Högerklicka på artikelfaksimilerna nedan – eller tryck ”Ctrl” samtidigt som du musklickar om du sitter vid en Macintosh – för att öppna dem i större/mer lättläst format, eller öppna dem i en egen webbläsarflik där de kan zoomas in.)

 

Nyårskrönika i Arbetaren årsskiftet 1980/1981:

 

Krönika i Arbetaren nr 11, 1979: