Utrikes #70/2017

FN fastslår att al-Assad använt kemiska vapen

80 civila, varav många barn, miste livet när al-Assads regeringsstyrkor använde saringas i staden Khan Sheikhoun i april. Det fastslår FN. Abdel Hameed Alyousefs tvillingar dödades i attacken. Foto: Alaa Alyousef/TT

Det var Assads regim som låg bakom den fruktansvärda kemvapenattacken i den syriska staden Khan Sheikhun i april. Det menar FN som under onsdagen presenterade sin utredning om attacken där över 80 civila dödades.

Vid flygattacken mot staden, som ligger Idlibprovinsen i de nordvästra delarna av Syrien användes saringas. 80 civila, varav många barn, dödades och Syriens ledare Bashar al-Assad gick snabbt ut och menade att dådet skulle vara iscensatt av terrorister.

Men nu kommer FN med sin rapport, där de bland annat uppger att den syriska regimens styrkor använt kemiska vapen vid fler än 20 tillfällen under de år inbördeskriget pågått. FN menar samtidigt att flygattacken borde klassas som krigsbrott.

”Regeringsstyrkor fortsätter att använda kemiska vapen mot civila i områden som styrs av oppositionen. I det svåraste fallet släppte syriska flygvapnet sarin över Khan Sheikhun”, skriver FN-utredarna i rapporten.

Sarin är en nervgas som utvecklades i Tyskland under andra världskriget och är extremt giftig. Den drabbar nervsystemet genom att överstimulera muskler och vitala organ och följden blir kramper och kvävning. En droppe sarin kan döda en människa.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga