Inrikes #67/2017

Polisen kritiseras efter tillslag mot kyrkoläger

Kyrkans hus vid Malmö Live i centrala Malmö. Företrädare för Svenska kyrkan fördömer polisens tillslag mot lägret i norra Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Fem papperslösa barnfamiljer fördes i fredags bort av polis från ett läger i norra Skåne anordnat av Svenska kyrkan i Malmö. Polisen har den senaste veckan mötts av stark kritik för sitt agerande.

I fredags utförde polisen en så kallad “inre utlänningskontroll” på ett familjeläger för papperslösa migranter i norra Skåne, anordnat av Svenska kyrkan i Malmö.

Enligt företrädare för kyrkan ska cirka 30 poliser, flera med hundar, ha kommit till platsen i ett tiotal polisbilar och fört bort fem av sex familjer. Ett par civilklädda poliser ska ha knackat på dörren och börjat prata med kyrkans funktionärer samtidigt som andra poliser tog sig in bakvägen.

– Man använder kyrkan just som ett lockbete för att få in ett tjugotal på en enda gång, det är ingen rim och reson rent samhällsmoraliskt, säger Håkan E Wilhelmsson, tillförordnad kyrkoherde i Malmö, till SVT Nyheter, och fortsätter:

– De vet ju att det finns somliga organisationer som tar hand om de här sakerna. Här hade de tydligen fått veta att det var ett familjeläger. Varför göra detta i ett sammanhang som de vet är en trygg plats?

– Alla barnen började gråta. Jag sa till polisen att de behandlade oss som kriminella och terrorister. Jag har läst att polisen i Sverige har för lite resurser för att bekämpa brott. Att då ta 30 poliser för att ta sex barnfamiljer är galet, säger pappan i en av familjerna till Sydsvenskan.

Att 25 uniformerade poliser omringade de utsatta familjerna ifråga och fick barnen att börja gråta, det är oförsvarligt beteende från svensk polis, som redan är i hetluften för sina allt mer frekventa misslyckanden att försvara medborgarna från den våldsamma extremhögern.
Lisa Bjurwald, journalist och författare

Författaren och journalisten Lisa Bjurwald har i sociala medier starkt fördömt polisens agerande.

– Att 25 uniformerade poliser omringade de utsatta familjerna i fråga och fick barnen att börja gråta, det är oförsvarligt beteende från svensk polis, som redan är i hetluften för sina allt mer frekventa misslyckanden att försvara medborgarna från den våldsamma extremhögern. Prioriteringarna verkar ha slagit slint, säger Lisa Bjurwald till Arbetaren.

Är det värre att göra ett polistillslag av den här typen mot en kyrkoverksamhet än mot vilken plats som helst där asylsökande med avvisningsbeslut vistas?

Lisa Bjurwald, författare och journalist.
Lisa Bjurwald, författare och journalist. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

–  Jag är varken jurist, polis eller präst, men som engagerad författare specialiserad på relaterade frågor, samt medmänniska, är mitt svar ett solklart “ja”. Europas kyrkor har under decennier varit fredade rum, platser för längre skydd eller en stunds respit.

– Det är ironiskt att storyn briserar på Raoul Wallenbergs dag. Ibland agerar vi inte i enlighet med samtidens lagar och regler, men det kan ändå vara det etiskt och moraliskt riktiga. Vi vet till exempel att bedömningar som Migrationsverket gör om vissa länders farlighet inte visat sig stämma med verkligheten. Svenska politiker skulle inte klara en dag som romer i delar av Albanien, än mindre vilja att deras barn växte upp där, förföljda till och med av myndigheterna, säger Lisa Bjurwald.

Polisen har i sina kommentarer till händelsen framhållit att de inte gör någon skillnad mellan kyrkan och andra platser.

– Jag kan inte det specifika fallet och har svårt att uttala mig om det. Men vi har i vårt uppdrag att utföra sådana här kontroller på platser där vi fått information om att personer vistas illegat. Det är en svår arbetsuppgift och jag förstår att vi ibland får kritik. Det är inga konstigheter, men det är samtidigt viktigt att vi sköter vårt arbete, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman på polisen, till nyhetsbyrån TT.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga