De första veckorna efter sommarlovet sjukskrivs tre gånger så många lärare som en genomsnittlig vecka. Nu efterlyser facket mer resurser och en socioekonomisk styrning av skolan för att komma till rätta med de problemen som gör att många lärare går in i väggen.
Höstterminen är en tuff tid för många lärare. Efter en lång sommarledighet tornar berget av arbetsuppgifter upp sig i en allt mer påfrestande arbetsmiljö.

Redan den första veckan efter semestern sjukskrivs tre gånger så många lärare som en genomsnittsvecka, visar statistik från AFA Försäkringar. Främst handlar det om den psykosociala arbetsmiljön med stress, depression och ångestsymptom.
– Det här är ett problem vi sett under de senaste två decennierna. Lärare i dag har betydligt fler arbetsuppgifter än förr, samtidigt som skolans resurser dras ned, säger Svante Tideman, förste vice förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund, till Arbetaren.
Svante Tideman efterlyser ökade resurser och vill även att det ställs krav på kommunerna för att åtgärda de omfattande problemen inom skolan.
– Första dagarna är många glada att vara tillbaka, men sedan sjunger axlarna ihop igen och det blir som en chock med allt som ska hinnas med.
Det har tillkommit väldigt mycket nya uppgifter samtidigt som det finns en dokumentationshets, vilket tar väldigt hårt på många lärare.
Svante Tideman, förste vice förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund
Därför vill facket nu, precis som Skolkommissionen, se en miniminivå som kommunerna inte får gå under när det gäller satsningen på skolor. Extra resurser måste speciellt ges till skolor med resurssvaga elever.
– En socioekonomisk styrning beroende på elevunderlaget helt enkelt, säger Svante Tideman och förklarar att problemen vuxit sedan kommunaliseringen av skolan som infördes av Socialdemokraterna och dåvarande skolminister Göran Persson i början av 1990-talet.
– Det har tillkommit väldigt mycket nya uppgifter samtidigt som det finns en dokumentationshets, vilket tar väldigt hårt på många lärare.
Trots att läraryrket sticker ut ökar även sjukskrivningarna bland andra yrkesgrupper den första veckan efter sommarsemestern. Statistik från AFA Försäkring visar att antalet nya långa sjukfall i genomsnitt är 36 procent högre under vecka 33 än andra veckor på året.