Signerat #63/2017

Städning handlar om vem du är

Chanda Björk. Foto: Axel Green

Städning kan vara ett känsligt kapitel. Den privata oredan. Bristen på kontroll. Men städning är, som vi alla vet och med pigdebatten i relativt färskt minne, också politiskt laddat.

Reklamfilmen på bion visar hur en kvinna överraskas hemma av att de halvstora barnen städat och gjort fint.

För inte så länge sedan blev jag varse att det finns de som lägger upp bilder på sina ostädade hem, vilket ett tag utgjort en motvikt till alla flashiga heminredningsbilder på nätet, för att markera att de tröttnat på att städa upp efter de andra de delar sitt hem med. I förhoppningen att dessa ska lägga märke till oredan och självmant börja städa upp efter sig? Själv är jag varken pedant eller bohem, men skulle aldrig klara ett sådant ställningskrig på hemmaplan utan lik förbannat ta itu med stöket innan det gick alltför långt.

Ibland talas det även om att vissa kan ha det lite stökigt att det till och med anses lite charmigt bohemiskt i rätt medelklasshem. Städning kan annars vara ett känsligt kapitel. Den privata oredan. Bristen på kontroll. Jag tänker på alla gånger man hälsat på hos någon bekant, som ursäktat redan i hallen att de inte hunnit städa ordentligt.

När jag växte upp skämtade man om äldre kvinnor som städade innan hemtjänsten skulle komma. Jag vet inte hur ofta det förekom i verkligheten, men i dag förstår jag dem ändå fullt ut – självklart vill man inte visa upp sitt hem hursomhelst för en främmande människa!

Inte sällan har jag i samtal i lekparker eller vid fikabord fått ta del av det där laddade och privata.

Städning är som vi alla vet och med pigdebatten i relativt färskt minne också politiskt laddat. Men städning är också något som blivit en markör för jämställdheten i hemmet (och mycket riktigt var också detta en faktor man anspelade på i nämnda debatt, och bortsåg samtidigt från de som väl skulle utföra arbetet).

Inte sällan har jag i samtal i lekparker eller vid fikabord fått ta del av det där laddade och privata. Sällan i detalj, men mer av attityden kring städning. Bland en del har jag mött antingen en stolthet i att personen är den som styr och ställer i hemmet där städningen ingår i detta, hos andra erkännanden om att det inte är så jämställt i hemmet som skulle önskas.

Vilken relation vi har till städning är sällan ointressant. Det görs dessutom en studie kring städning av Fanny Ambjörnsson.

Städning handlar om vem du är, om klass och genus. Hur banalt ämnet än kan tyckas vid en första anblick.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga