Inrikes #51/2017

Vild sopstrejk i Stockholm i dag

På onsdagsmorgonen gick många av Stockholms sopåkare ut i vild strejk för att protestera mot det nya lönesystemet som arbetsköparen vill införa. Foto: Jonas Ekströmer/TT

I morse gick ett hundratal renhållningsarbetare ut i vild strejk och samlades utanför RenoNordens lokaler i södra Stockholm. Arbetarna fruktar att det nya lönesystem som planeras ska innebära en drastisk försämring av deras villkor.

I den här etappen är renhållningsarbetarnas ovarslade stridsåtgärd ett direkt motstånd mot den nyckelinventering arbetsköparen RenoNorden vill göra när det gäller arbetstiden.

I förlängningen handlar det enligt de strejkande om hotade jobb och en löneminskning på mellan 5 000 och 10 000 i månaden.

– Det handlar om att arbetsgivaren vill sänka våra löner, vi ska göra mer för mindre pengar, sade Peter Börjesson, talesperson för de strejkande sophämtarna till P4 Stockholm på morgonen.

Konflikten har sin upprinnelse i den upphandling kommunala Stockholm vatten och avfall gjorde tidigare i år och som ska träda i kraft från den 1 oktober 2017. Då kommer det poänglönesystem som gäller i dag, med en belastningsbegränsning som reglerat arbetsbördan för sophämtarna, att slopas till förmån för en medellön. Någonting Jan Spanedal, fackklubbsordförande för Transport och sophämtare, tycker är en klar försämring.

– Min lön skulle sjuka med cirka 8 000 men jag skulle få mycket mer att göra på arbetet. Vi har ju ett system nu som vi tycker är väldigt bra, med en belastningsbegränsning som säger att så här mycket orkar vi på en dag, om vi vill hålla hela livet.

Min lön skulle sjuka med cirka 8 000 men jag skulle få mycket mer att göra på arbetet.
Jan Spanedal, fackklubbsordförande för Transport och sophämtare

Jan Spanedal och Transport stödjer inte den vilda strejken, men förstår ilskan hos sophämtarna.

– Vi har fredsplikt, vi måste jobba och det har jag sagt till sopgubbarna, men många är oroliga att lönerna kommer sänkas radikalt från den 1 oktober. Om man fick strejka, då skulle det finnas ett lagligt verktyg så att man kan få igenom att vi får behålla vår lön.

Han ser också syftet bakom dagens protest – att inte tillåta nyckelinventering på arbetstid – som ett viktigt led i striden. Själv har han jobbat som sophämtare i 12 år och till stor del är han självlärd. Kunskapen i yrket blir ett värde att spela med i konflikten.

– Det var ingen som lärde mig vart nycklarna gick, hur man hämtar, vilka koder som gäller. Det är kunskap jag har skaffat mig själv och likadant är det med alla sopgubbar. Men nu inför upphandlingarna vill de ta den kunskapen ifrån oss, vilket gör det lättare för dem att sparka oss.

På flera håll har det rapporterats om RenoNordens dåliga ekonomi. Enligt Jan Spanedal gäller det inte den svenska delen.

– Det värsta av allt nu är att företaget har råd att betala vår lön. Det är aktieägarna som kräver en vinst på 11 procent på Stockholmskontraktet som är värt en miljard. Om de skulle behålla våra löner skulle de gå med vinst med 4 procent.

Fackförbundet Transport och arbetsköparen satt under eftermiddagen i överläggningar för att finna en lösning. Arbetaren har under dagen försökt nå RenoNordens vd Peter Ekholm utan framgång.

Till Expressen säger han att de gamla avtalen är förlegade men bekräftar även att det nya avtalet som erbjuds innebär sänkt lön för en del av sophämtarna:

– Det är inte rimligt att en sophämtare tjänar 40 000–45 000 i månaden med en arbetstid på 28–29 timmar i veckan. Detta bygger på gamla avtal från 70-talet, och det är dags att göra om, säger han till tidningen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984