Utrikes #46/2017

Haitiska textilarbetare strejkar för högre löner

En strejkande fabriksarbetare håller ett plakat med texten "Kämpande arbetare vill ha en ny arbetslag för att skydda alla arbetare" i Port-au-Prince. Foto: Dieu Nalio Chery/TT

Sedan tre veckor tillbaka strejkar tusentals textilarbetare i Haitis största städer. Höjda minimilöner och bättre arbetsmiljö är några av frågorna som lyfts fram, men klädindustrin skyller strejken på ”militanta syndikalister” som de menar tvingat arbetarna att ansluta sig till strejken.

Arbetsförhållandena inom Haitis textilindustri är tuffa och lönerna låga. Arbetsdagarna är ofta upp till 16 timmar och många av arbetarna lever i svår fattigdom.

Sedan tre veckor tillbaka strejkar dock tusentals anställda i landets fyra största städer för att förbättra anställningsförhållandena och att höja minimilönerna från nuvarande 48 kronor till drygt 100 kronor om dagen. Det rapporterar nyhetsportalen Haiti Libre.

Strejken backas bland annat upp av textilarbetarfacket Plasit-Bo och den oberoende socialistiska arbetarorganisationen Batau Ouvriye.

Sedan strejken påbörjades har ett dussintal textilfabriker stängts ned av de strejkande arbetarna och vägar har blockerats i protest mot de urusla förhållandena. Kravallpolis rapporteras också ha satts in mot flera av de strejkande.

Trots detta fortsätter strejken och arbetarna har i ett uttalande sagt att de inte kommer att ge upp förrän deras krav tillmötesgås.

På de fabriker där strejkerna utbrutit tillverkas bland annat kläder åt klädjättar som Fruit of the Loom, Gap och svenska H&M.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984