Inrikes #44/2017

Skyddsombud slår larm om stafettläkarkrisen

Stafettläkarna har, enligt tidningen Vårdfokus, som längst stannat på psykiatriska intensivvårdsavdelningen vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping tre veckor åt gången innan nya tagits in. Foto: Johan Nilsson/TT

Vården på psykiatriska intensivvårdsavdelningen vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har havererat på grund av det ständiga bytet av stafettläkare. Det menar åtminstone de lokala skyddsombuden för Vårdförbundet och Kommunal, som nu gjort en så kallad 6:6a-anmälan till ledningen.

De senaste åren har den psykiatriska intensivvårdsavdelningen vid länssjukhuset helt saknat fast anställda läkare. I stället har stafettläkare tagits in, vilket lett till en kaotisk situation.

Stafettläkarna har, enligt tidningen Vårdfokus, som längst stannat på arbetsplatsen tre veckor åt gången innan nya tagits in. Under våren ska situationen dessutom ha förvärrats och kontinuiteten i arbetet ska ha försämrats kraftigt, enligt den anmälan som nu gjorts. Övrig personal känner sig otrygga och otillräckliga då stafettläkarna inte känner till deras kompetens och kunskap, något som lett till att motivationen att komma till arbetet försvunnit, skriver skyddsombuden.

Enligt anmälan drabbas också de inlagda patienterna hårt av den nuvarande situationen. Mediciner och uppgjord planering byts ut och stafettläkarna tänker olika vad gäller behandling på grund av den korta tid de befinner sig på avdelningen.

Senast den 19 juni vill nu skyddsombuden ha ett svar från sjukhusledningen angående vad de tänker göra åt den försämrade arbetsmiljön och patientsäkerheten. Tas inte problemet på allvar kommer de begära att Arbetsmiljöverket griper in.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga