Litteratur #44/2017

Hjärtskärande om personlighetskvävning

Liksom i sin förra diktsamling Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi kombinerar Emil Boss i Acceleration den detaljhandelsanställdas tankar kring sitt arbete med en torr räkenskapsform. Foto: Lejd

Det sägs att Jack Kerouac skrev sin bok On the Road på en telexrulle, en rulle papper som känns oändlig. Myten finns om många unga författarmän, bilden av författaren som skapar liksom i anden blir en dikt i verkligheten – som lätt säljer boken med sin romantik. [POESI] Acceleration Emil Boss Bokförlaget Lejd, 2017 Poeten […]

Det sägs att Jack Kerouac skrev sin bok On the Road på en telexrulle, en rulle papper som känns oändlig. Myten finns om många unga författarmän, bilden av författaren som skapar liksom i anden blir en dikt i verkligheten – som lätt säljer boken med sin romantik.


[POESI] Acceleration
Emil Boss
Bokförlaget Lejd, 2017

Poeten och systembolagsarbetaren Emil Boss har dock inte avsikten att skapa poetisk mystik kring sin person med sin senaste diktsamling Acceleration, skriven på en kvittorulle, snarare tvärtom. Om papperet är äkta vara kommer texten att upplösas inom något år, snabbare om den skulle glömmas kvar i ljuset i stället för att arkiveras ordentligt i en pärm. Texten, som samtidigt ges ut i en bok i format av en skrivbordskalender – det där underliga formatet med långsmala uppslag – rör sig till att börja med kring uträkningar på hur arbetet i butiken ska kunna effektiviseras och just accelereras. Liksom i sin förra diktsamling Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi (Bonniers, 2011) kombinerar han den detaljhandelsanställdas tankar kring sitt arbete med en torr räkenskapsform. Resultatet är förstås hjärtskärande.

Så länge den anställde inordnar sig bland siffror och resultat är allt som det ska – när hen börjar visa personlighet blir det omedelbart kaos.

Så länge den anställde inordnar sig bland siffror och resultat är allt som det ska.

Emil Boss, poet.
Emil Boss, poet. Foto: Eva Bergström

Den som tror att det bara finns ett litet antal repliker och monotona arbetsuppgifter i en butik får här en häpnadsväckande mängd arbetsuppgifter framlagda. Alla ska utföras till punkt och pricka och på snabbast möjliga tid förstås, det är pirror och kartonger som ska hanteras, och initiativ som ska tas att fråga kunderna om de hittat vad de söker. Även en som jobbat i decennier i butiken ska peppas i grupp och informeras om effektivitet och kundbemötande.

Man anar intensiv verksamhet för att hålla de anställda borta från egna initiativ. Ändå ”jäser det”, som man sade i mer stridbara tider, på golvet. Här gestaltas facklig aktivitet och solidaritet som en del i blodomloppet. En annan sanning än Systembolagets om de sydafrikanska vinarbetarnas arbetsvillkor presenteras.

En av de första raderna i Acceleration är ”… vi tar kvittona och frågar om kunderna vill ha kvitton…”. Här kommer hela rullen – och jag svarar ”ja, tack”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga