Inrikes #43/2017

Barnmorskor tvingas dela upp sin semester

Barnmorskorna på Växjö lasarett får sin redan beviljade semester Indragen sedan personalbrist gör att sommarschemat inte går ihop, enligt arbetsköparna. Foto: Anders Ahlgren/TT

Barnmorskorna på förlossningen i Växjö har fått sin sedan tidigare beviljade sommarsemester indragen. Sjukhusledningen informerade personalen om det drastiska beslutet vid ett blixtinkallat möte under onsdagen. Nu rasar facket mot beslutet.

Situationen för barnmorskorna på Växjö lasarett har varit tuff den senaste tiden. Personalbrist, extrapass och tillfälliga lösningar har väckt protester hos de anställda och så sent som i april krävde barnmorskorna i ett öppet brev 5 000 kronor mer i lön. Något som möttes med kalla handen från cheferna.

I onsdags kom nästa dråpslag då det vid ett extrainkallat möte informerades om att redan beviljad semester kommer att dras tillbaka sedan personalbrist gör att sommarschemat inte går ihop, enligt arbetsköparna. Förutom barnmorskorna drabbar beslutet även sjuksköterskor på lasarettet och till Smålandsposten säger Annika Hull Laine, centrumchef vid Växjö lasarett, att förändringarna måste göras för att garantera patientsäkerheten.

Hur de sedan tidigare beviljade semesterveckorna kommer att påverkas är inte helt klart ännu, men arbetsköparen menar att det kommer att handla om delade semesterperioder och inte, som tidigare bestämt, en längre sammanhängande ledighet.

Beslutet togs i oenighet med Vårdförbundet och facket rasar nu mot sjukhusledningen.

– Jag ser många farhågor och risker när anställda inte får tillräckligt med återhämtning. Vi vill stå fast vid att man inte ska dra tillbaka redan beviljad semester, säger Anna Seiborg Kidell, ordförande i Vårdförbundet Kronoberg, till Smålandsposten.

Facket ska därför göra en bedömning kring huruvida arbetsköparen brustit mot semesterlagen och det gällande kollektivavtalet för att sedan begära en förhandling i förhoppning om att få ut ett skadestånd till den drabbade personalen.

Vårdförbundet menar dessutom att ledningens beslut försvårar den redan pressade arbetssituationen på lasarettet då agerandet kan göra det svårare att rekrytera ny personal framöver.

Ett liknande fall som det i Växjö avgjordes nyligen i Arbetsdomstolen. Då förlorade Vårdförbundet sedan barnmorskor i Norrköping fått sin semester uppdelad sommaren 2014.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga