Inrikes #42/2017

Utländsk personal väljs bort inom hemtjänst

I flera av de granskade kommunerna har det upprättats dokument där det står att personal med utländsk bakgrund förbjuds att arbeta med vissa vårdtagare. Foto: Janerik Henriksson/TT

Förbud för hemtjänstpersonal med utländsk bakgrund att arbeta vissa pass – åtminstone om det finns en sådan efterfrågan från vårdtagarna. Det är verkligheten i kommunerna i Västernorrlands län, visar en granskning från Sveriges Radio Västernorrland, där de kartlagt situationen i länet.

I samtliga av Västernorrlands läns sju kommuner finns det möjlighet för vårdtagare inom hemtjänsten att slippa personal med utländsk bakgrund. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort, där reportrar på P4 ringt runt och utgett sig för att vara anhöriga till en person i behov av hemtjänst.

I flera av de granskade kommunerna har det även skapats dokument där det uttryckligen står att personal med utländsk bakgrund förbjuds att arbeta med vissa vårdtagare. Flera anställda vittnar nu för kanalen om diskriminering och rädsla inför sina jobb.

– Är det absolut så att hon inte klarar av det så får man ju förbjuda de personerna, säger enhetschefen på Timrå kommun när en reporter under falsk identitet ringer och uppger att dennes mamma inte vill ha någon personal med utländsk bakgrund.

I ett av dokumenten som P4 Västernorrland tagit del av syns hur det med stora röda bokstäver står ”OBS! VILL EJ HA HJÄLP AV UTLÄNDSK PERSONAL. VIKTIGT ATT DETTA FÖLJS!!

Personer inom hemtjänsten i länet som pratat med radiokanalen berättar att det inte handlar om rädsla för språkförbistring, utan att det snarare handlar om hudfärg eller oro för att någon i personalen ska bära slöja.

I Ånge kommun arbetar för närvarande ingen person med utländsk bakgrund inom hemtjänsten. Där säger den ansvariga enhetschefen till Sveriges Radio att hen tagit hänsyn till de önskemål som kommit in till kommunen.

– Man blir helt knäckt och orkar inte jobba. Man ligger vaken hela natten och tänker och har ont i magen. När de ser mig, mörk och invandrare, det är som att vi är från en annan planet. Man blir så ledsen, säger en person som jobbar inom hemtjänsten i Västernorrland men som vill vara anonym, till P4.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga