Utrikes #42/2017

Spänt läge i Egypten

Koptiska kristna i Minya ropar slagord vid en begravning för offer vid förra veckans attentat. De senaste månaderna har flera attacker mot den kristna minoriteten i landet ägt rum. Foto: Amr Nabil/TT

Terrorattacker, massgripanden av oppositionella, en fängslad presidentkandidat och stängningar av flera stora nyhetskanaler. Läget i Egypten är fortsatt spänt, och har skärpts efter fredagens attentat mot personer ur den kristna koptiska minoriteten.

I slutet av förra veckan dödades minst 26 människor, varav många barn, i ett attentat mot kristna kopter i Minyaprovinsen i de centrala delarna av Egypten. De senaste månaderna har flera attacker mot den kristna minoriteten i landet ägt rum och ett sjuttiotal personer har dödats. Vilka som låg bakom fredagens attack är ännu okänt, men den egyptiska regeringen har svarat med bombningar av vad som uppgetts vara jihadistiska träningsläger i grannlandet Libyen.

Men våldet är inte den enda källan till oro i landet. Egyptiska myndigheter har den senaste tiden blockerat webbsajterna för 21 medier i landet. Enligt brittiska The Guardian anklagas de stängda nyhetssajterna för att ”stödja terrorism” och ”sprida lögner”.

Bland de medier vars webbplatser stängts ned finns bland annat det Qatarbaserade mediebolaget Al-Jazeera och flera oberoende nyhetskanaler. Tidigare under året har egyptisk polis beslagtagit datorer på nyhetssajterna Al Borsa och Daily News Egypt.

Även ett trettiotal medlemmar från två av landets största oppositionspartier har gripits den senaste veckan och presidentkandidaten Khaled Ali, som väntades kandidera till nästa års val, har fängslats för ”oanständigt beteende” och kommer att ställas inför rätta nästa vecka.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga