Inrikes #32/2017

Sjuksköterskestudenter har höjt sina lönekrav

2011 spred sig uppropet ”Inte under 24 000” över hela landet för att sätta press på arbetsköparna inom bland annat kommun och landsting. Här demonstrerar studenter på Stortorget i Lund. Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuksköterskestudenternas upprop för högre ingångslöner har tagit fart igen. Nu sprider sig kraven bland landets blivande sköterskor och inför sommaren uppmanar de alla sjuksköterskor att vägra ta ett jobb för under 30 000 kronor i månaden.

Under 2011 pågick intensiva manifestationer för höjda ingångslöner bland landets sjuksköterskestudenter. Uppropet och rörelsen ”Inte under 24 000” spred sig över hela landet för att sätta press på arbetsköparna inom bland annat kommun och landsting.

Då låg ingångslönerna för nyutexaminerade sjuksköterskor på mellan 20 000 och 22 000 kronor i månaden. Sedan dess har en hel del hänt, men fortfarande är det många som inte kommer upp i en ingångslön på över 25 000 kronor. Samtidigt kommer hela tiden nya rapporter om underbemanning, hård belastning och dålig arbetsmiljö bland vårdpersonal. Därför har ett nytt upprop nu startats med kravet på 30 000 kronor i månaden för en heltidsanställning.

Milo Bescher.
Milo Bescher. Foto: Privat

Under måndagskvällen hölls en första manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm och enligt studenterna som ligger bakom uppropet är det nya kravet helt möjligt att nå.

– Förhoppningen är att de blir inspirerade och taggade och känner sig både förberedda och modiga nog att tack nej till en lön under 30 000 kronor, säger sjuksköterskestudenten Milo Bescher, en av personerna bakom uppropet, till Arbetaren.

Milo Bescher studerar själv femte terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Karolinska institutet i Stockholm och ska snart ut i arbetslivet. Han hoppas också att de sjuksköterskor som jobbat länge inom yrket och vars snittlön ligger nära studenternas krav på 30 000 kommer att stödja de nyutexaminerades kamp.

– Vi har fått jättemycket uppbackning både från yrkesverksamma och från andra studenter. De är glada att vi driver den här kampen för de vet att det gett resultat tidigare.

Hur kom det sig att ni landade på ett krav på just 30 000 kronor?

– Vi satt ned och pratade och jämförde med liknande universitetsutbildningar och där ligger ingångslönerna på runt 30 000. Och när man dessutom ser hur Sveriges kommuner och landsting gör reklam för yrket, med att sjuksköterskor är skillnaden mellan liv och död, så kände vi att det är en bra ribba att lägga sig på.

Milo Bescher tror nu att uppropet kommer att spridas till flera städer och menar att om studenterna håller ihop så kommer arbetsköparna förr eller senare tvingas acceptera kraven på höjda ingångslöner. Inom delar av sjukvården finns redan ingångslöner för nyutexaminerade sjuksköterskor som ligger på 30 000 kronor. Till exempel inom geriatriken.

– Det visar att våra krav är rimliga, säger han.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga