Inrikes #30/2017

”Sveriges Hamnar verkar förklara krig”

Hamnarbetarförbundet säger att de kommer att slå tillbaka kraftfullt mot arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnars utspel. Foto: Adam Ihse/TT

Reducera Hamnarbetarförbundets rättigheter till lagens lägstanivå. Det är ordern från arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar till sina medlemsföretag. Det är en krigsförklaring, som Hamnarbetarförbundet måste agera kraftfullt emot, säger fackordföranden.

Arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar beordrar sina medlemsföretag att avveckla alla fackliga rättigheter utöver arbetsrättslagstiftningens lägstanivå för fackförbund utan kollektivavtal. Udden är riktad mot Hamnarbetarförbundet, majoritetsfack i flera svenska hamnar.

I praktiken innebär det att medlemsföretagen måste riva upp alla överenskommelser med Hamnarbetarförbundet som sträcker sig utanför lagens grundnivå.

– Som vi skriver till medlemmarna ska de säkerställa att de följer lagen och intentionerna i lagen och inget mer än lagen. Man ska tillämpa lagen så som den är skriven. Syftet är att skapa ordning och reda och att alla företag agerar på samma sätt så att det inte spretar, säger Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar.

Det finns bara ett sätt att reagera på om de tar ifrån oss något vi kämpat oss till under de senaste 45 åren. Då måste man reagera kraftfullt.
Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets ordförande

Den långdragna konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsköparen i Göteborgs containerhamn APM Terminals har tagits till en ny nivå. Företaget har gradvis strukit fackförbundets rättigheter som att utse skyddsombud, förhandla om uppsägningar och meddelade i Arbetaren att de aldrig förhandlat med facket.

Facket har svarat med strejker, men nu gör APM:s arbetsköparorganisation Sveriges Hamnar metoden landsomfattande.

– Det går inte att tolka som något annat än en krigsförklaring. Det finns bara ett sätt att reagera på om de tar ifrån oss något vi kämpat oss till under de senaste 45 åren. Då måste man reagera kraftfullt, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér.

Vi har inga synpunkter på vilka fack som de anställda väljer. Men har man mer inflytande än vad lagen säger så är det inte i linje med vår syn på ordning och reda.
Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar

Joakim Ärlund beskriver det dock som att det handlar om att följa lagen. Men arbetsrättslagarna är skrivna som en grundnivå. Det finns inget som hindrar att parter kommer överens om villkor som överskrider denna nivå. Det är också vad som hänt i många hamnföretag vars anställda till huvudparten varit anslutna till Hamnarbetarförbundet.

Joakim Ärlund.
Joakim Ärlund. Foto: Press

Joakim Ärlund håller med om att lagen bara är ett golv.

– Vi känner till att Hamnarbetarförbundet i vissa hamnar har många medlemmar. Vi har inga synpunkter på vilka fack som de anställda väljer. Men har man mer inflytande än vad lagen säger så är det inte i linje med vår syn på ordning och reda, säger han.

Vad tror du att det här kommer att få för konsekvenser?

Jag vill inte spekulera i om det kommer bli strid eller inte. Men jag hoppas att Hamnarbetarförbundet har en viss förståelse för att vi vill behandla alla fack lika.

Men för Hamnarbetarförbundet är förståelse kanske inte den primära inställningen inför hotet att återgå till 1970-talets nivå.

– Hade de velat behandla alla fack lika hade vi haft en förståelse för det. Nu vill de inte det, utan i stället behandla Hamnarbetarförbundet sämre än de andra fackförbunden de har ett förhållande till, säger Eskil Rönér.

Men han säger samtidigt att det återstår att se hur Sveriges Hamnars medlemsföretag agerar på centralorganisationens dekret. Enligt ordföranden har flera arbetsköpare intagit en mer pragmatisk hållning till förbundet, vilket resulterat i ett fungerande samarbete. Han betvivlar att alla medlemsföretag kommer att vara lika villiga att rasera det till förmån för konflikt.

– Att driva en hamn är en konfliktkänslig verksamhet. Det ska bli intressant att se hur hårt de vill driva det här, säger Eskil Rönér.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga