Signerat #30/2017

Andrum i Törnrosdalen?

#opentörnrosdalen föregick #openstockholm med 44 år. Kan vi inte trots sorgen över det vidriga dådet som drabbade oss den 7 april hålla hjärtat varmt och ge uppehållstillstånd åt alla dem som inte hittat någon farfar?

När jag var barn frös jag av skräck när Skorpan tillfångatogs i bergen mellan Körsbärsdalen och Törnrosdalen. För att rädda sitt liv ljuger han. Läs förra meningen igen: han ljuger för att rädda sitt liv. Han påstår att han är på väg till sin farfar i Törnrosdalen men vi som läser vet att Skorpan inte har någon farfar.

Tengils soldater rider med Skorpan genom byn och kräver att han ska peka ut vem det är. Hur ska han kunna det? Men så drämmer han till med en vithårig gubbe han aldrig tidigare sett. Kastar sig kring hans hals och kallar honom farfar.

Här stannade mitt hjärta för några slag. Till dess gubben till soldaternas förtret kallar Skorpan för sin pojk.

#opentörnrosdalen föregick #openstockholm med 44 år – och i ärlighetens namn är initiativen inte helt jämförbara. Befolkningen i Törnrosdalen led under en fascistisk diktator medan vi Stockholmare drabbades av ett fruktansvärt våldsdåd.

Eftersom allt motstånd mot regimen krossades av Tengil fanns en underjordisk motståndsrörelse. Eftersom Stockholm är en segregerad stad som fyllt innerstaden med kontorskomplex, köpcentra och svindyra bostadsrätter, hade många invånare åtskilliga kilometers promenad framför sig för att ta sig hem när kollektivtrafiken stoppades.

Bakom lönndörrar i Törnrosdalens planerade man att störta den grymma diktatorn. I Stockholms innerstad tog vi en fika tillsammans med en förortsbo med lång väg hem.

Våra Skorpor har haft en tuff vinter. De har systematiskt anklagats för att ljuga och de har sänts tillbaka till förhållanden så farliga att UD avråder svenskar från att resa dit.

Samtidigt som #openstockholm höjs krav på att utvisa fler och snabbare. Mannen, häktad för morden på Drottninggatan, hade nämligen fått avslag på sin asylansökan. Men Sverige meddelar årligen många tusen utvisningsbeslut utan att de drabbade begår våldsbrott därefter.

Resonemanget är hisnande korttänkt: kan vi förhindra framtida nazistdiktaturer genom att förbjuda små svarta mustascher? De som kommer att drabbas av utvisningshetsen är i stället Skorpan och hans systrar och bröder.

Våra Skorpor har haft en tuff vinter. De har systematiskt anklagats för att ljuga och de har sänts tillbaka till förhållanden så farliga att UD avråder svenskar från att resa dit. Jag vet inte om de ljuger men om någon av dem gör det för att rädda sitt liv så är det okej för mig.

Våra Skorpor är desperata och tar sina liv. De hårda tagen mot unga flyktingar har kostat minst tre människoliv i självmord. Kanske fler men eftersom barnen saknar svenska personnummer finns det ingen samlad statistik. I värsta fall har Sveriges andrum redan fler liv på sitt samvete än attentatsmannen på Drottninggatan.

Kan vi inte trots sorgen över det vidriga dådet som drabbade oss den 7 april hålla hjärtat varmt och ge uppehållstillstånd åt alla dem som inte hittat någon farfar? Kan vi inte tvärtom Löfvens hatiska retorik om hårdare tag och massavvisningar besluta om amnesti? Kan vi inte fortsätta med #openstockholm?

Låt oss med alla medel bromsa avvecklingen av samhället. Låt oss slippa #opentörnrosdalen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984