Inrikes #28/2017

Syndikalister varslar om strejk på Systembolaget

– Vi vill med strejken väcka uppmärksamhet på hur försämrade arbetsvillkoren har blivit hos en så stor arbetsköpare, säger Emil Boss, ombud för DFSA. Foto: Drago Prvulovic/TT

Den syndikalistiska facksektionen, DFSA, varslar om en veckas strejk på Systembolaget i Stockholm. Strejken sker i protest mot arbetsköparens användande av “ofrivillig deltid” kombinerat med krav om att kunna hoppa in och jobba extra utan ersättning.

Systembolagets personalpolitik leder till en “ohållbar situation för många anställda”, enligt den syndikalistiska facksektionen på Systembolaget, DFSA.

Genom att sätta olika osäkra anställningar på deltid i system har rätten att gå upp i arbetstid satts ur spel. Nu varslar därför DFSA arbetsköparen om strejk.

– De allra flesta jobbar deltid och ofrivillig deltid. Det gör att det är svårt att leva på Systembolaget som jobb. Samtidigt tar de sig rätten att vara primärarbetsgivare och kalla in anställda med kort varsel för extraarbete utan ersättning. Det gör det svårt att kombinera med ett annat jobb, säger Emil Boss, ombud för DFSA.

Det har exemplifierats av en konflikt gällande tre medlemmar där arbetsköparen negligerat de anställdas vilja att gå upp i tid. I stället har bolaget anställt nya personer på deltidskontrakt och lagt ut mertid och övertid på dessa.

Som svar varslar därför nu DFSA om en veckas strejk under påskhelgen och tar ut de berörda medlemmarna i Stockholm.

– Vi hoppas att Systembolaget ska gå med på att höja kontrakten eftersom arbetsbehovet uppenbarligen finns. Vi vill med strejken väcka uppmärksamhet på hur försämrade arbetsvillkoren har blivit hos en så stor arbetsköpare, säger Emil Boss.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga