Film #26/2017

Stötande om en amerikansk tragedi

Patriots Day borde ha stannat i USA, tycker Josephine Askegård. Foto: Press

[FILM] Patriots Day Regi: Peter Berg Biopremiär 31 mars 2013 exploderade en kraftig bomb under Boston Maraton, tre människor omkom och över 260 skadades, många blev svårt handikappade. En intensiv polisjakt ledde till att den ena av gärningsmannen sköts ihjäl i en eldstrid och den andra greps efter fyra dagar svårt sårad på en bakgård […]

[FILM] Patriots Day
Regi: Peter Berg
Biopremiär 31 mars

2013 exploderade en kraftig bomb under Boston Maraton, tre människor omkom och över 260 skadades, många blev svårt handikappade. En intensiv polisjakt ledde till att den ena av gärningsmannen sköts ihjäl i en eldstrid och den andra greps efter fyra dagar svårt sårad på en bakgård där han gömt sig i en båt.

Jakten blev medial och ett stort antal journalister, redan på plats på grund av idrottsevenemanget, rapporterade. Attentatsmännen var två invandrade bröder födda i Kirgizistan och den yngre, Dzjochar Tsarnajev, vid attentatet 19 år, sitter nu och väntar på överklagan eller verkställigheten av dödsstraffet han dömdes till i maj 2015.

Regissören Peter Berg har gjort sig känd för thrillers och actionfilmer som skildrar ett USA i grunden gott, men hotat av korrumperade personer som med hjälp av skumrask tar sig upp till höga politiska maktpositioner där de försöker göra stor skada för sin egen vinning. I semidokumentära Patriots Day, som gör drama av Bostonbomben och den efterföljande jakten på förövarna, vågar han inte ens gå så långt i ”systemkritiken”.

När FBI tar över utredningen från de modiga patrullerande poliserna på ett brutalt och överlägset sätt och man hoppas på lite krig dem emellan biläggs motsättningarna snart och alla kämpar gemensamt på för att sätta dit terroristerna.

Alla verkar ha tappat omdömet kring att göra en intressant berättelse, i stället använder man en tragedi för att göra en smetig patriotisk hyllning.

Man kan tänka sig att det är känsligt att komma med kritik mot något som kan förknippas med det drabbade Boston-samhället men ibland blir det rent löjlig, som i den osannolika förhöret med den äldre brodern Tamerian Tsarnajevs hustru Katherine Russel Tsarnajev, som görs medan maken fortfarande är på flykt.

Minsta barn förstår att det är ett akut läge och att FBI som tagit över jakten har ganska långtgående rättigheter i ett sådant förhör, särskilt som hon tydligt visar att hon haft viss kunskap i förväg om attentatet (vilket hon inte medgivit i verkligheten). Några skarpa frågor ställs, därefter meddelar förhörsledaren de ivrigt väntande poliserna att hon inte vill avslöja vad hon vet. De snälla poliserna nöjer sig med detta och låter kvinnan gå hem.

I Patriots Day finns flera kända skådespelarnamn som man lärt sig att respektera, bland dem Mark Wahlberg och Kevin Bacon i huvudrollerna, men alla verkar ha tappat omdömet kring att göra en intressant berättelse, i stället använder man en tragedi för att göra en smetig patriotisk hyllning. Det är rent av stötande. Det här är en film som aldrig borde ha lämnat de amerikanska dukarna av värsta republikanska hök-sort för vilka filmen exklusivt är gjord.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar