Inrikes #26/2017

Facken säger ja till nytt avtal: 2 procent per år

“Avtalen ger förutsättningar för fortsatta reallöneökningar och ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft“, skriver företrädare för de fem industrifackförbunden i ett pressmeddelande. Foto: Pontus Lundahl/TT. Montage: Arbetaren

Facken inom industrin sade i dag ja till medlarnas bud. Därmed står det klart att det blir ett nytt industriavtal.

Samtliga fem förbund inom samarbetet Facken inom industrin – GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen – har gemensamt svarat ja till de opartiska ordförandenas, Opo, sista hemställan i de fram till i dag pågående industriförhandlingarna. Överenskommelsen innebär en löneökningstakt på 2,0 procent per år.

Arbetsköparsidan säger också ja, och därmed blir de nya avtalen nu verklighet.

”Avtalen ger förutsättningar för fortsatta reallöneökningar och ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft”, skriver företrädare för de fem fackförbunden i ett pressmeddelande.

Utöver löneökningar uppges avtalen innehålla avsättningar till deltidspension. För LO-förbunden GS, IF Metall och Livs innehåller avtalsskrivningarna även en låglönesatsning där arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 24 000 per månad får en högre lönepott.

Arbetaren kommer att återkomma med fördjupning nästa vecka, när mer detaljer finns tillgängliga.

De nya avtalen gäller från den 1 april 2017 till och med den 31 mars 2020.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984