Inrikes #25/2017

Kortad arbetstid väcker hopp i Västmanland

De som deltagit i pilotprojektet på Västmanlands sjukhus i Västerås (bilden) har uppvisat förbättrad fysisk hälsa, vilket nu lett förkortad arbetstid för alla nattarbetare i regionen. Foto: Maja Suslin/TT

Minskad arbetstid med bibehållen lön. Det blir snart verklighet för nattarbetande vårdpersonal i Västmanland sedan ett nytt avtal slutits mellan facket och arbetsköparna. Bakgrunden är ett lyckat pilotprojekt som visat på bland annat bättre hälsa hos de anställda.

Under det senaste året har akuten på Västmanlands sjukhus i Västerås bedrivit ett pilotprojekt för omkring 15 nattarbetande sjuk- och undersköterskor där de jobbat kortare pass med bibehållen lön.

De som deltagit har uppvisat en förbättrad fysisk hälsa, vilket nu lett till att Vårdförbundet och arbetsköparna i Region Västmanland undertecknat ett nytt avtal om att utvidga den förkortade arbetstiden för samtlig nattarbetande personal i regionen.

Det känns naturligtvis jättebra och innebär större möjligheter för återhämtning och fritid för våra medlemmar.
Jani Stjernström, Vårdförbundets ordförande i Västmanland

Avtalet är enligt facket bättre än det centrala nattavtal som slöts i slutet av förra året med arbetsköparorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Det känns naturligtvis jättebra och innebär större möjligheter för återhämtning och fritid för våra medlemmar, säger Jani Stjernström som är Vårdförbundets ordförande i Västmanland, till Arbetaren.

Sammanlagt berörs omkring 1 500 personer av det nya avtalet.

I pilotprojektet på sjukhuset visade det sig att inte bara den upplevda hälsan blev bättre hos de som deltog. Prover visade också på minskade stresspåslag och lägre blodtryck hos flera.

Avtalet innebär bland annat att tio arbetade nattimmar registreras som 14 timmar, vilket gör att den sammanlagda veckoarbetstiden automatiskt förkortas. Två nätters arbete ger därmed en sammanlagd arbetsförkortning på åtta timmar i veckan och ett veckoarbetstidsmått på 30 timmar och 15 minuter.

– Vi vet ju genom forskning att nattarbete är kopplat till ohälsa och den risken vill vi genom det här avtalet motverka, säger Jani Stjernström.

Vad har era medlemmar sagt om det nya avtalet?

– De tycker att det är jättebra. Många har ju tidigare försökt att få arbetsgivaren att sänka tiden men i stället har de kommit fram till andra lösningar utanför kollektivavtalet som inte ger mer vila. Och nu har vi skapat den här grunden att stå på. Men vi kommer inte att stanna här, det finns fler vägar där vi måste driva på för en bättre arbetsmiljö.

Nu har vi skapat den här grunden att stå på. Men vi kommer inte att stanna här, det finns fler vägar där vi måste driva på för en bättre arbetsmiljö.
Jani Stjernström

Enligt avtalet kommer nu fler personer att dela på nattpassen och de nya arbetstiderna kommer stegvis att fasas in under året.

Även arbetsköparna tror på en hälsovinst i och med avtalet. Region Västmanlands HR-direktör Mats Beskow säger i en kommentar till tidningen Vårdfokus att han nu tror att de höga sjuktalen i länet kommer att minska.

Region Västmanland har också meddelat att de kommer att behöva anställa omkring 20 nya personer för att det nya systemet ska gå igenom.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga