Utrikes #24/2017

USA anklagas för att ha bjudit in ”hatgrupp”

Jessica Stern, ordförande för hbtq-organisationen Outright Action International, menar att C-FAM är en grupp med en ”våldsam mentalitet”. Hon säger samtidigt att det är av högsta vikt att ”USA:s regering ser till att skydda världens mest utsatta personer”. Skärmdump, c-fam.org: Arbetaren

Kritiker menar att en ”hatgrupp” bjudits in till USA:s officiella delegation vid denna veckas internationella toppmöte om kvinnors rättigheter i New York. Organisationen anklagas för att använda sig av ”våldsam retorik” mot hbtq- personer.

Kritiken gäller organisationen C-FAM, som har bjudits in som del av USA:s officiella delegation vid mötet. Enligt medborgarrättsorganisationen Southern Poverty Law Center är C-FAM att betrakta som en så kallad hatgrupp, på grund av ”dess ofta våldsamma retorik i fråga om hbtq-rättigheter”. Något som bland annat uppmärksammats av organisationen International Women’s Health Coalition.

Jessica Stern, ordförande för hbtq-organisationen Outright Action International, menar att C-FAM är en grupp med en ”våldsam mentalitet” och understryker samtidigt behovet av att alla former av diskriminering förhindras vid det pågående toppmötet, CSW. Hon säger samtidigt att det är av högsta vikt att ”USA:s regering ser till att skydda världens mest utsatta personer”.

Det vi begär är att våra allierade i regeringar och i olika civila rörelser förstår att de måste ställa sig bakom oss i kraven på att våra behov inkluderas.
Jessica Stern, ordförande, Outright Action International

På global nivå är hbtq-personer en av de grupper som löper allra störst risk för att bli diskriminerade, utsatta för våld och tvingas leva i fattigdom. Men trots detta fortsätter gruppens rättigheter att utelämnas i alla stora FN-dokument, säger Jessica Stern. Enligt henne gäller det även alla slutdokument från FN:s tidigare internationella toppmöten om kvinnors rättigheter.

– Det vi begär är att våra allierade i regeringar och i olika civila rörelser förstår att de måste ställa sig bakom oss i kraven på att våra behov inkluderas, säger Jessica Stern.

Trots detta menar hon att det är mycket positivt att det finns ett tydligt fokus på hbtq-personers rättigheter vid många av kringarrangemangen till årets toppmöte, som samlar tusentals deltagare under tio dagar i New York. Mötet avslutas i dag fredag.

En av hbtq-rörelsens deltagare vid årets möte är Pepe Julien Onzema, en transperson från Uganda som nyligen deltog vid ett sidoarrangemang. Han säger att det numera finns en viss öppenhet för att även inkludera transpersoner i den internationella feministiska rörelsen, men att det fortfarande återstår hinder. Han säger sig dock ha blivit välkomnad vid mötet.

– Jag har upplevt värme från människor som vet om att jag är en transperson som kommer från Uganda.

Jag har upplevt värme från människor som vet om att jag är en transperson som kommer från Uganda.
Pepe Julien Onzema, deltagare

Den ugandiska regeringens hets mot hbtq-personer har på senare år fått stor internationell uppmärksamhet.

Vi lyckades inte få någon kommentar från USA:s FN-delegation angående C-FAM innan publiceringen av denna artikel.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga